artikel

Optimisme over haringseizoen

Horeca

Het haringseizoen is in aantocht. Vanaf 29 mei is de nieuwe maatharing weer te koop. Vooralsnog is er weinig te zeggen over de verwachte kwaliteit, maar kenners vermoeden dat de vis door het gunstige voorjaarsweer goed in z’n vet zit.

Wil van Merkensteijn van Schmidt Zeevis kan geen koffiedik kijken, maar denkt wel dat de haring zich vol heeft kunnen eten met een grote hoeveelheid plankton, dat met warm weer goed gedijt. ‘We hebben in tegenstelling tot vorig jaar een goed voorjaar gehad. Daar zou je uit op kunnen maken de eerste haring wat vetter is dan het voorgaande jaar.’ Haring is een natuurproduct dat hevig onder invloed staat van allerlei factoren zoals stromingen, temperatuurwisselingen en voedselaanvoer, dus met zekerheid is er niets te zeggen, vindt Van Merkensteijn.

Zijn collega Pieter Bos van Bos Seafood in Blokzijl durft met 70 procent zekerheid te voorspellen dat de kwaliteit van de haring dit seizoen goed zal zijn. Ook hij noemt de goede weersomstandigheden en de groei van plankton. Of zijn voorspelling uitkomt, hangt af van het weer van de laatste drie weken van april. Het mag volgens Bos niet kouder dan tien graden zijn en ook moet de temperatuur ’s nachts niet meer rond het vriespunt uitkomen.

De officiële start van het seizoen mag dan 29 mei zijn, Van Merkensteijn vindt dat de beste haring toch pas rond half juni verkrijgbaar is. ‘Dan is de vis volledig vet. Als je deze vis invriest na het kaken aan boord, krijg je in december ook nog een lekkere haring op je bord. Ik heb er pas nog één gegeten van vorig jaar. Als de kwaliteit dit jaar ook zo is, is dat prima.’
Kijk hier voor 3 haringrecepten
* Haringtartaar met rode biet en appel
* Lasagne de hareng nouveau
* Soupe froide de betteraves et hareng

Exclusief voor abonnees van Misset Horeca

Toegangtot alle recepturen

Reageer op dit artikel