artikel

Tijdsbesparing door kunststof zakken

Horeca

Gemakkelijk, hygiënisch en tijdsbesparend. Zo omschrijft Emiel van Thiel de hittebestendige kunststof zakken die hij gebruikt. De ‘pansavers’, zoals de zakken heten, zitten met saus en stoofvlees gevuld in de gastronormbakken in de bain-marie.

Tijdsbesparing door kunststof zakken

Het gebruik van de pansavers levert een tijdsbesparing van twintig minuten per dag, schat de eigenaar van Friture De Klomp uit Tegelen. Volgens Van Thiel extra aantrekkelijk omdat het schoonmaaktijd betreft, aan het eind van de dag. De sauzen en het zuurvlees maken geen contact meer met de wanden van de bain-marie bakken. ‘Ik heb geen last meer van aankoekend saus of vleesresten die aan de wanden plakken.’ Vooral de bakken voor pindasaus en zuurvlees waren lastig schoon te krijgen. ‘Die moest ik altijd voorweken, krabben en vaak moest ik dan nog met staalwol de laatste restjes saus of vlees verwijderen. Nu is het een kwestie van de zak weggooien en de bakken even afspoelen of in de vaatwasser zetten.’

Het gebruik van de zakken is een kostenpost die zich makkelijk terugverdient, vindt de ondernemer. De zakken kosten afhankelijk van het formaat (gastronorm) zo’n 30 tot 45 eurocent per stuk. Van Thiel gebruikt er vijf per dag. ‘Alleen de arbeidsbesparing weegt daar al tegen op. Bovendien kostte het inweken en schoonmaken veel water en schoonmaakmiddel.’De kwaliteit van de sauzen blijft door gebruik van de zakken beter, is de indruk van Van Thiel. ‘In de zakken koekt de saus niet aan, daardoor krijg je geen klontjes en dergelijke.’

Van Thiel zag de zakken jaren geleden op een horecabeurs. ‘Later keek ik de folders door en realiseerde me hoe handig die zakken konden zijn. Vervolgens heb ik op internet gekeken waar ze te koop waren en bestelde een proefpakket.’ De zakken waren niet bij zijn eigen groothandel verkrijgbaar. ‘Die heeft ze op mijn verzoek in assortiment opgenomen.’

Reageer op dit artikel