artikel

Fort Voordorp: een verborgen vesting

Horeca

Het uit 1869 daterende fort maakt deel uit van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Ooit stonden er troepen met hun bewapening paraat. Inmiddels is het historische gebouw gerestaureerd en aangepast aan de eisen van deze tijd. Door zijn oorspronkelijke functie als verdedigingsbolwerk ligt Fort Voordorp afgelegen, maar toch centraal. U vindt het fort omringd door water, […]

Het uit 1869 daterende fort maakt deel uit van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Ooit stonden er troepen met hun bewapening paraat. Inmiddels is het historische gebouw gerestaureerd en aangepast aan de eisen van deze tijd. Door zijn oorspronkelijke functie als verdedigingsbolwerk ligt Fort Voordorp afgelegen, maar toch centraal. U vindt het fort omringd door water, bos en polderlandschap tussen Utrecht en De Bilt.

Na de opheffing van het fort als ‘vestingwerk’ volgde een periode van onregelmatig gebruik en verwaarlozing. Daar diverse overheidsinstanties geen interesse hadden in het aankopen van het fort kwam dit in 1990 in particuliere handen. Na een grondige restauratie eind 1997 werd het fort in 1998 in gebruik genomen als locatie voor bedrijfspresentaties, recepties, feestelijke bijeenkomsten, vergaderingen etc. In 2000 is door middel van de laatste verbouwing de oorspronkelijke vorm van het fort teruggebracht. Geen andere locatie is vergelijkbaar met Fort Voordorp; dit vanwege de bijzondere combinatie tussen heden en verleden die hier voelbaar is.

Reageer op dit artikel