artikel

Productie foie gras diervriendelijker

Horeca

De actie van Wakker Dier om in restaurants ganzenlever (foie gras) van de kaart te halen, brengt een voorgenomen overleg tussen betrokken instanties in een stroomversnelling. Koninklijk Horeca Nederland (KHN) pleit bij monde van sectorvoorzitter restaurants Leo van Eeghem voor een Europese regeling. Die moet een diervriendelijker productie van de delicatesse garanderen.

KHN heeft de stichting Wakker Dier uitgenodigd voor overleg met de Franse ambassade. Ook de Sophia Vereniging tot Bescherming van Dieren is uitgenodigd. KHN was begin deze week uiterst ontstemd toen de stichting aankondigde een 30-tal restaurateurs een brief te hebben gestuurd met het verzoek de foie gras van de kaart te halen. Gebeurt dat niet, dan volgen er eind augustus consumentenacties met de bedoeling het product te boycotten.

Wakker Dier schrijft aan de restauranthouders: ‘Miljoenen eenden en ganzen worden de laatste twee à drie weken van hun korte leven vastgezet in kooien. In deze kooien krijgen ze twee- tot driemaal daags een trechter van 20-30 cm lengte in de strot geduwd om een zo groot mogelijke hoeveelheid vette maïsbrij in de maag te krijgen. Hierdoor ontstaat een tot tien maal grotere lever dan normaal’.

Blij verrast
KHN veroordeelde de actie omdat er een overleg met de stichting gepland stond. Maar woordvoerder Matthéus Bleijenberg van Wakker Dier zegt van dat overleg geen weet te hebben gehad, totdat hij afgelopen dinsdag een uitnodiging van KHN op de deurmat vond: ,,Ik was blij verrast.’

Voorzitter Leo van Eeghem van de sector restaurants van KHN vindt dat het overleg op bedrijfstakniveau plaats moet vinden en dat individuele ondernemers er niet mee lastig mogen worden gevallen. Hij wil ook een nuance aanbrengen in de opvatting van Wakker Dier. De stichting gaat er vanuit dat er uitsluitend foie gras wordt geproduceerd met dwangvoeding.

Van Eeghem: ‘Er zijn ook diervriendelijker productiemethoden.’ Feit is wel dat die minder vette levers opleveren. En volgens Franse begrippen zijn levers van 4 à 5 ons minder smakelijk dan de levers van 9 ons die via de trechtervoeding aan hun omvang zijn gekomen.Wakker Dier maakt in de brief duidelijk dat het voor dieren schadelijke dwangvoederen in Nederland, Duitsland, Engeland, Zwitserland, Denemarken, Polen en Noorwegen bij wet is verboden.

Transparantie
Van Eeghem ziet een oplossing in Europese wetgeving die de productie van ganzenlever ‘op basis van verbeterde voedingssystemen’ mogelijk maakt. Daar zal Frankrijk dan ook aan moeten. Hij wil meer transparantie van de kant van de producenten. ‘Als ik een ganzenlever koop, moet ik weten waar hij vandaan komt en hoe de producent heeft gehandeld.’

De sectorvoorzitter vindt dat de zaak binnen vier jaar geregeld moet zijn. Van Eeghem wil de ganzenlever zeker niet van de kaart halen, het is immers een product waar vraag naar is. En of de gast zich tevreden stelt met een ‘foie’ die wat minder ‘gras’ is, zal moeten blijken.Intussen heeft op grond van de actie van Wakker Dier restaurateur Ron Jacquemijns van Le Bistrot in Eindhoven de foie gras van de kaart gehaald. Hij was eerder al gestopt met kikkerbilletjes en zuiglam. Zijn besluit is mede ingegeven door het feit dat hij er niets voor voelt om op internet op een zwarte lijst terecht te komen.

Ondanks het komende overleg gaat Wakker Dier met de restaurantactie door. Nederland is op
jaarbasis goed voor een (gecontroleerde) import van 22.000 kilo foie gras.

Reageer op dit artikel