artikel

Gasten steken horeca hart onder de riem

Horeca

De overheid moet de hand in eigen boezem steken als het gaat om de kritiek op prijsverhogingen in de horeca. Dat vinden de gasten van restaurant ’t Landerdke in Schaijk. Restaurateur Huub Stoltz, die al maanden vecht tegen het ‘ongenuanceerde beeld’ dat overheid en media na de prijsverhogingen van de bedrijfstak schetsen, vroeg hen om reacties.

Vorige week zondag vulde Huub Stoltz de ‘Schreeuw uit de samenleving’, een rubriekje in het NPS-televisieprogramma Buitenhof. Hij kreeg veertig seconden zendtijd om de prijsstijgingen in de horeca te verdedigen. Onder de titel ‘We worden zélf geplukt’, deed hij dat al eerder in de vakpers en riep hij op om als complete bedrijfstak in Den Haag te gaan protesteren tegen de kortzichtige wijze waarop horecaondernemers door politiek en media als meedogenloze zakkenvullers worden afgeschilderd.

Vorige week werd de prijzendiscussie opnieuw gevoed door een brief van minister Hans Hoogervorst van Financiën aan de Tweede Kamer waarin hij zijn ongerustheid uitspreekt over de prijsstijgingen en aankondigt Koninklijk Horeca Nederland op het matje te zullen roepen. Zijn ongerustheid is ingegeven door een rapport over de prijsverhogingen van het Centraal Planbureau. Volgens het rapport zijn de horecaprijzen de eerste acht maanden van dit jaar met 7,2 procent omhooggegaan. In de cafés was de stijging zelfs 8,2 procent. De gemiddelde prijsstijging van alle branches is 3,6 procent. En dat is aanzienlijk minder.

Prijzenstop
Hoewel KHN, na een aanvaring met Consumentenbond, ondernemers die misbruik hebben gemaakt van de invoering van de euro heeft verzocht hun prijzen te heroverwegen, wil de minister toch nog met KHN praten. De ondernemersorganisatie wil zo snel mogelijk met de minister om de tafel. ‘Als hij er zelf geen vaart achter zet, doen wij het wel’, zegt KHN-woordvoerder Anthony van der Klis. Wat de insteek van het gesprek zal zijn, is volgens Van der Klis nog niet duidelijk. Volgens actievoerder Stoltz is Hoogervorst uit op een prijzenstop: ‘Eerst in de horeca en daarna in andere branches.’

Stoltz heeft inmiddels reacties binnen van gasten die hun mening geven over de prijsverhogingen. Hij heeft met collega’s in Schaijk het voortouw genomen in een pilotactie van KHN om de meningen te peilen. Gasten krijgen bij het afrekenen de miniposter ‘Onze prijzen zijn inclusief’, met een opsomming van alle mogelijke heffingen (veelal door de overheid ingesteld) die de horeca noodgedwongen moet doorberekenen.

Stoltz, die eerder zelf z’n prijzen met ruim vijf procent verhoogde, oogst overigens niets dan lof. Het gros van zijn gasten vindt de prijsverhoging gerechtvaardigd: ‘De horeca is eerder slachtoffer dan misbruiker’, aldus een van de reacties. Een andere gast stelt dat de consument de dupe wordt van allerlei maatregelen die overheid de ondernemers oplegt en die ze noodgedwongen moeten doorbereken aan de gasten

Gastenreacties op prijsverhogingen in restaurant ’t Landerdke in SchaijkBureacratie afschaffen
Dat de horeca ‘misbruik’ maakt van de euro is niet alleen op de horeca van toepassing. Veel prijzen zijn door de komst van de euro verhoogd. Álles is veel duurder. Je wordt inderdaad gek van alle regeltjes en wetjes. Laten we hopen dat de regeldrift afgezwakt wordt door het nieuwe ‘rechtse’ kabinet. Het is écht hoog tijd dat de bureaucratie afgeschaft wordt. Wat deze zaak betreft: zeer goede verhouding prijs/kwaliteit.
B.M.L.Sensatie
De media krijgen hun sensatie en De Consumentenbond kan zijn bestaansrecht weer eens rechtvaardigen door kale, niet-onderbouwde cijfers over de consument uit te strooien en miljoenen niet beter wetende consumenten hebben een stok om mee te slaan, terwijl de echte boosdoeners buiten schot blijven.
Thea MegenoHoofd boven water houden
Neen, dit noem ik geen misbruik maar noodzaak, als je je hoofd boven water wilt houden. Als je de kwaliteit wilt handhaven, kun je niet anders. Andere bedrijfstakken krijgen soms hier of daar enige compensatie. Deze branche dus niet. Dus……wat betreft ’t Landerdke: Het was weer als vanouds en meer dan genoeg, heerlijk. Bedankt en succes.
Hanny Goddefroy

Eigen graf graven

Er is er maar een die misbruik maakt van de invoering van de euro en dat is onze eigen overheid. Met al die overtrokken maatregelen omtrent milieu, arbo-wetgeving etc. zorgen ze ervoor dat al die kosten terechtkomen bij de consument. Hebben ze nou nog niet door dat ze hun eigen graf graven op deze manier? Niet alleen de horeca, maar steeds meer ondernemingen hebben het schaamrood op de wangen staan als ze de consument hun prijzen doorberekenen. Ga eens kijken bij de bron van de euro-ellende en doe er iets aan!!
Dory Geurts

Slachtoffer

As je iets verder kijkt zie je dat de horeca eerder ‘slachtoffer’ dan ‘misbruiker’ genoemd mag worden.
Anita v.d. Heijden

Anti-ondernemers

In de verfindustrie overkomt ons hetzelfde. Ook wij hebben te maken met een ‘calculerende’ overheid. Ook wij worden dagelijks geconfronteerd met de meest waanzinnige kosten die het rijk, provincie of gemeente aan ondernemers denkt te moeten berekenen. Kosten, die door hun mismanagement worden veroorzaakt. Maar wie houdt ze tegen, wie protesteert tegen deze anti-ondernemers die niets anders geleerd hebben, dan dat wanneer je geld tekort komt je het gewoon verhaalt op ondernemers (trouwens ook burgers), die zich niet kunnen verweren? Stemmen op een andere politieke partij? Vergeet het maar in onze coalitiecultuur. Als we als bedrijf geld tekort komen dan zullen er mensen uit moeten. Ooit gehoord van ambtenaren die om economische redenen ontslagen worden? Niet te betalen vanwege afkoopregelingen.Hoe slecht moet het gaan met de BV Nederland alvorens deze verantwoordelijke onkostenveroorzakers en aanjagers eens massaal worden weggejaagd. Nieuw kabinet, doe je best, alhoewel…
Joop Wolters, Gassel

Steun de actie van Huub

Huub Stoltz hoort graag van u voor welke (overheids)diensten en – verplichtingen u méér bent gaan betalen. Telefoon: (0486) 461291, fax: (0486) 461427

Reageer op dit artikel