artikel

Prijzenoorlog in Leeuwarden

Horeca

In Leeuwarden heerst een verhitte prijzenoorlog tussen enkele horecagelegenheden. Twee halen, één betalen; tien bier voor tien euro en één café geeft zelfs bier gratis weg. ‘Waar eindigt dit?’, roept een kroegbaas vertwijfeld. De gemeente grijpt vooralsnog niet in. De stappers zijn voorlopig de lachende winnaars.

Zorgt de euro voor een verhoging van de prijzen in bijna alle horecazaken in Nederland, in Leeuwarden is het precies andersom. Althans, een handvol etablissementen verlaagt regelmatig drastisch de drankprijzen. Wie nu precies begon met het prijsstunten is niet helemaal duidelijk. ‘Ik in ieder geval niet’, is kroegbaas Jan Oosterhof fel. Hij is zo’n beetje de laatste in de rij en voelde zich geroepen om over alle radicale prijsveranderingen van zijn concurrenten heen te gaan.

Iedere donderdagnacht geeft Oosterhof in één van zijn cafés, De Wereld, ruim vier uur lang gratis bier weg. ‘Wat zij kunnen kan ik ook, ik doe het alleen gekker en ik heb een lange adem.’ Koen de Boer van café De Buurvrouw hoont de actie van zijn collega weg. ‘Hij is voor mij ondernemer van het jaar. En nog zit z’n zaak niet vol.’ De Boer zelf stuntte onlangs tijdens het openingsweekend van De Buurvrouw ook. ‘Nu zijn de prijzen weer normaal, maar toen gold voor alles twee halen, één betalen.’ Dat is bij discotheek Darby en Joan’s ook zo. ‘Twee keer een halfuur en alleen bij optredens’, vult eigenaar Marco Braam aan. ‘En we hebben een eenmalige aanbieding bij de entree, tien munten voor tien euro. Wat Oosterhof doet moet ie zelf weten, maar ík ga geen zaak beginnen om gratis drank weg te geven.’

Verzieken
Vertegenwoordiger van Koninklijk Horeca Nederland én eigenaresse van Irish Pub Paddy O’Ryan, Boukje de Vries, doet niet mee aan de prijzenoorlog: ‘Je ziet bij het begin van een nieuw studiejaar dat er gestunt wordt. Het is niet verstandig, want het gaat gewoon ten koste van het brutowinstpercentage.’ Voor Braam is de aanleiding voor de prijzenoorlog duidelijk. De concurrentie is moordend. ‘De laatste twee jaar is de belangstelling van stappers al minder. Er zijn gewoon te veel cafés.’ Dat het uiteindelijk tot een prijzenoorlog is gekomen, is de schuld van de anderen, vindt ‘Mister Gratis’ Jan Oosterhof.

‘Zij begonnen met die acties en hebben daardoor de markt verziekt. Ik ben een sociale ondernemer, maar wat zij doen is eigenlijk asociaal. Ik heb er de broek van vol, laten we er mee ophouden! Want waar moet dit eindigen?’ Braam deelt die mening. ‘Laten we stoppen.’ Misschien gebeurt dat nog voordat de gemeente gaat ingrijpen. De Vries, namens de horeca ook spreekbuis naar gemeente, denkt niet dat de (waarnemend) Leeuwardense burgmeester Margreeth de Boer gaat ingrijpen. Op het gemeentehuis zelf kon echter niemand uitsluitsel geven.

Reageer op dit artikel