artikel

Roc leidt gastronoom op

Horeca

Het Regionaal Opleidings Centrum Amsterdam, afdeling hotelschool, biedt vanaf januari de opleiding ‘aankomend gastronoom’ aan. Het ROC gaat daarvoor samenwerken met Peter Klosse van de Academie voor Gastronomie. Beide partijen hopen zo een nieuwe impuls te geven aan goed gastheerschap.

Enkele restaurants uit het hogere segment – zo tegen het niveau van een Michelin-ster aan – zijn ontevreden over de kwaliteit van pas afgestudeerde gastheren en –vrouwen, vertelt Ricardo Winter, directievoorzitter van ROC Amsterdam. De afgestudeerden zouden niet aan de eisen van goed gastheerschap voldoen. ‘Als school vinden wij geluiden uit de branche belangrijk, en willen er iets mee doen.’

Toen Peter Klosse de Amsterdamse school benaderde om samen te werken ten aanzien van het vak gastronomie, greep Winter dit naar eigen zeggen met beide handen aan. Het ligt in de bedoeling om per 1 januari een scholing te starten tot aankomend gastronoom. De exacte invulling is nog niet rond. Wel staat vast dat onderdelen uit de opleidingsmethoden van de Academie van Klosse worden overgenomen, zoals het leren geven van wijn-spijsadviezen en communicatielessen.

Basisniveau
Klosse is enthousiast over de samenwerking. ‘We willen stimuleren dat gastronomen een bepaald basisniveau hebben’, aldus Klosse, tevens eigenaar van restaurant De Echoput in Hoog Soeren. De drijvende kracht achter de Academie voor Gastronomie hoopt dat er op den duur een netwerk van vier scholen tot stand komt met een opleiding tot aankomend gastronoom.

‘Ik heb het er nog niet met Peter over gehad, maar ik sluit niet uit dat als de opleiding tot aankomend gastronoom aanslaat, wij ook een opleiding tot gastronoom-sommelier gaan aanbieden vergelijkbaar met wat nu bij de Academie te volgen is’, merkt Winter op.Tijdens de uitreiking van de diploma’s aan zeventien nieuwe gastronoom-sommeliers op 28 augustus maakte Klosse zijn samenwerking met de hotelschool in Amsterdam wereldkundig. De kersverse gastronomen zijn de tweede lichting die de opleiding heeft gevolgd. Tijdens het eerste jaar, de try-out, zwaaiden veertien mensen af. Voor komend jaar zijn inmiddels negentien aanmeldingen binnen en deze gaan eind september van start.

Reageer op dit artikel