artikel

Achelse Kluis (België)

Horeca

Een kort overzicht van deze brouwerij

Adresgegevens
De Kluis 1
B-3930 Hamont, België
Tel.: (040) 206 91 99
E-mail: brouwerij@achelsekluis.be

Assortiment
Achelse Vier
Achelse Vijf
Achelse Zes
Achelse Acht * Testresultaat bierpanel Misset Horeca

Bijzonderheden
In de brouwzaal produceert broeder-brouwer Thomas Sas (die zijn brouwerssporen reeds verdiende in Westmalle, Westvleteren en Orval) sinds februari 1999 een eigentijds Trappistenbier. Brouwmeester Br.Antoine die verder werkt met de receptuur van Br.Thomas staat garant voor de inmiddels vermaarde kwaliteit van het bier, dat gerst, hop, gist en water bevat. Sinds de zomer 2001 is de Achel “8” ook op fles te verkrijgen.

Ontstaansgeschiedenis
Tussen de akkers en de bossen van de Limburgse Kempen ligt op de Nederlands-Belgische grens de abdij de Achelse Kluis. Al in 1850 werd besloten om een eigen brouwerij bij de abdij de bouwen. Na de oorlog diende de Achelse Kluis een uit gebreid schadedossier in bij het oorlogsministerie te Brussel. Het was de bedoeling om het klooster te vernieuwen en ook de brouwerij her op te richten. De heropbouw van het klooster werd op de lange baan geschoven en ontbrak het zeker aan middelen om de brouwerij te herstellen. Het heeft tachtig jaar geduurd voordag de vervallen ruimtes van de stallen en de kaasmakerij in 1999 werden omgetoverd tot een kleine brouwzaal en een cafetaria.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels