artikel

Bedrijfshygiëne

Horeca

Kakkerlakken in de keuken of schimmels aan de wanden. Heerlijke ongemakken om je op uit te leven maar ook hier geldt: voorkomen is beter dan genezen.

Keuken
Magazijn
Toilet

Keuken
De afwaskeuken hoort gescheiden te zijn van de bereidingsruimtes. Bij voorkeur zo plaatsen dat ze direct vanuit het restaurant, de afdelingen of de distributie te bereiken is. Vuil serviesgoed komt zo niet in de keuken.

De temperatuur in bereidingsruimtes moet geregeld kunnen worden. Te denken valt aan airconditioning.

Om de kans op kruisbesmetting zo klein mogelijk te maken, kunnen opslagruimtes (magazijn, koel- en diepvriesbewaarruimtes) het beste bij de leveranciersingang liggen. Medewerkers hoeven ‘vuile’ goederen zo niet langs bereidingsplaatsen te transporteren.

Scheid de ruimtes waarin koks met bereid en rauw voedsel werken. Dat kan een muur of een wand zijn, maar ook een processcheiding in het productieproces.

Hetzelfde geldt voor ruimtes waarin koks koude gerechten bereiden; scheid deze van de warme kant.

Reinig alle materialen die in aanraking zijn geweest met verse producten van dierlijke afkomst. Desinfecteer ze en spoel goed na.

Gebruik heet water en een speciaal afwasmiddel voor de vuile vaat.

Slagroomapparaten en dergelijke na gebruik reinigen en desinfecteren. Kort voor gebruik weer desinfecteren en goed naspoelen.

Kranen en handgrepen, afvoergoten en –putten dagelijks reinigen en desinfecteren.

Muren, plafonds, roosters, armaturen en dergelijke wekelijks reinigen.

Afvalbak dagelijks desinfecteren.

Zorg voor een bestrijdingsplan om ongedierte te voorkomen.

Magazijn
Verlichting en een goede ventilatie zijn van belang in een magazijn. Een vochtig magazijn bevordert de groei van bacteriën en ongedierte voelt zich er lekker thuis.

Om ongedierte te weren zijn horren en stofdichte plafonds handig.

Reinig en desinfecteer vloeren, stellingen, wanden, plafonds, knoppen en handgrepen dagelijks. Koelcellen en –kasten om de week.

Bewaar schadelijke stoffen, zoals bestrijdings, desinfectie- en reinigingsmiddelen in een aparte ruimte of kast om overdracht van sterke geuren van schoonmaakmiddelen te voorkomen.

Toilet
De toiletruimte mag niet in open verbinding staan met ruimtes waar levensmiddelen worden bereid of opgeslagen.

Reinig en desinfecteer dagelijks closetpotten, kranen en handgrepen, vloeren, wanden, was- en spoelbakken en kleedruimtes.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels