artikel

Belgen grijpen elke gelegenheid aan om te eten.

Horeca

Brasserie Max in Peer bestaat nog maar ongeveer een jaar, maar de zaken gaan zo goed dat er een kok bij moet. Chef-kok Jos Jaeken en gastheer André van Dingenen, samen eigenaar, wilden dan ook een laagdrempelig restaurant voor allerlei publiek met een goeie prijs-kwaliteitverhouding. Qua hoeveelheid hebben de gasten ook niet te klagen. ‘Er komen hier veel Nederlanders.

Belgen grijpen elke gelegenheid aan om te eten.

Het pittoreske dorpje Peer is onderdeel van het toeristisch gebied Belgisch Limburg. Enerzijds levert dat veel gasten op van onder andere het bungalowpark Center Parcs, dicht in de buurt. Anderzijds betekent het kleine dorp voor de horecapartners Jaeken en Van Dingenen een belemmering in vrijheid. Ze zijn namelijk privé ook partners. De lokale bevolking heeft het ze daar wel eens moeilijk mee gemaakt. ‘Maar die problemen zijn nu allemaal over’, zegt Jaeken. Tot vijf jaar geleden bestierde hij een cafetaria. ‘Als ik eens geen sla meer had, kreeg ik niks van collega’s.’

Voor de creatieve Jaeken betekende dat wel dat hij leerde improviseren en zich onderscheidde met louter vers bereide gerechten, van soep tot ijs en gebak. Op vraag van gasten die steeds uitgebreidere gerechten bestelden, startte het duo Brasserie Max. Max moet een casual eetgelegenheid zijn waar mensen ‘deftig’ kunnen eten maar ook een ‘croque monsieur’ kunnen krijgen. Het restaurant is fris en netjes ingericht met houten tafels en stoelen. De prijsstelling is gunstig en de hoeveelheid overvloedig. Het uitgangspunt van Brasserie Max is de goede kwaliteit van het eten. ‘

Alleen gebak en ijs worden nu aangekocht, maar dan wel de betere kwaliteit’, zegt Jaeken. ‘Daar is puur geen tijd meer voor.’ De keuken is van 10 uur ‘s ochtends tot 11 ‘s avonds geopend, behalve op woensdag tot donderdagmiddag. Van Dingenen: ‘Met de tijden zijn wij heel stipt. ‘s Avonds na elven wordt er niets meer geserveerd, anders kunnen we aan de gang blijven. Dan willen ze nog wat. Belgen grijpen iedere gelegenheid aan om nog even een restaurant in te gaan. Na het werk, na de het sporten. Veel dames.’

Volgens de heren is het verschil tussen Belgen en Nederlanders dat Belgen voor vanzelfsprekend aannemen dat er veel zorg aan het voedsel wordt besteed, terwijl Nederlanders heel verbaasd en enthousiast kunnen zijn over wat er op het bord ligt. ‘Nederlanders zijn spraakzamer’, voegt Van Dingenen toe. ‘Belgen zijn gereserveerder en melden alleen dat het niet goed is.’

In het weekend is het dringen geblazen in het restaurant met vijftig zitplaatsen. ‘Op vrijdagochtend begint het weekend. Dan wordt er gebeld om menu’s vooraf te bestellen en tafels te reserveren. Anders kom je niet meer binnen’, zegt Van Dingenen. Zodra er een tafel vrijkomt wordt hij snel ingedekt voor de volgende gasten.Het paar kan de gasten goed inschatten.

Jaeken: ‘Een stelletje, daarvan weet je dat het lang tafelen wordt, maar een gezin met kinderen is vrij snel weer weg’. Soms is het even stressen. ‘Dan is de ene tafel nog niet weg en staan de volgende gasten al klaar.’ Jaeken bouwde na zijn koksopleiding zowel in Nederland als in België een brede kookervaring op, maar nieuwe gerechten proberen ze altijd met z’n tweeën uit. ‘Ik maak iets en laat het André proeven. Als hij het goed vindt, komt het op de kaart. Dan ben ik zenuwachtig als de eerste het bestelt.’

Max kan dringend een extra kok gebruiken zodat Jaeken meer tijd overhoudt voor het bepalen van de kaart en voor extra zaken als het maken van een weekmenu, wat de brasserie nu nog niet heeft. ‘Het zal wel moeilijk worden om iemand in te werken, want ik neem een snufje van dit en van dat, maar vraag me niet naar de details.’

De brasserie heeft weinig personeel in dienst, naast de eigenaars zijn er drie parttime werknemers. De prijzen variëren van €2,25 voor tosti’s en broodjes, soepen zijn er vanaf €2,50 en pasta’s kosten €10. Hoofdgerechten zijn er rond €18,75.En wat de buurtgenoten betreft? Gezien de drukte, óók uit eigen buurt, heeft Brasserie Max heeft nu voldoende erkenning gekregen.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels