artikel

Glühwein voor het wintergevoel

Horeca

Bijna de hele maand februari staat in het teken van de Olympische Winterspelen in Salt Lake City. Tover uw zaak om tot een waar winterparadijs en trek meer gasten door te spelen met winterse elementen. Plaats bijvoorbeeld een stand (buiten of binnen) waar u Glühwein schenkt.

Glühwein, ook wel Bisschopwijn genoemd, is een echte winterdrank. Getrokken van rode wijn, water, een met kruidnagel bestoken sinaasappel en een pijpje kaneel. Deze wijn moet twee uur trekken en wordt zo warm mogelijk geserveerd.

Traditie
U kent vast de verhalen van de sfeervolle houten berghutten waar vriendelijke serveersters in hun gewaagde kledij de gezellige mokken van aardewerk, gevuld met de flink verwarmde Glühwein laten rondgaan. Vroeger werden in onze koude omgeving werden altijd ‘grootmoeders geheimen’ van moeder op dochter overgedragen om te trachten de lange winteravonden aangenaam door te komen. Bij kaarslicht en smeulend vuur van turfblokken kon men genieten van Bisschopwijn. Verwarmde wijn gemengd met kruiden of bessensap. Het later toevoegen van wat kaneel, kruidnagel of citroenschijfjes zorgde voor een eigen huisrecept.

Recept
Steek vijf kruidnagels in een goed gewassen citroen en vijf in een sinaasappel. Doe de citroen, sinaasappel, een stukje pijpkaneel, wat foelie en een halve liter water of sinaasappelsap in een pan. Breng het aan de kook en laat het op laag vuur een klein uur trekken. Zeef het vocht en doe het terug in de pan. Voeg 150 gram (bruine) basterdsuiker en een fles rode wijn (bijvoorbeeld Côtes du Rhône, Côtes du Ventoux, Cuvées d’Amis Les Ducs Rouge) toe en verwarm tot dat de wijn gloeiend heet is.
Tip: van een scheut port wordt de Glühwein krachtiger van smaak.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels