artikel

Het Snackjaar 2001 in beeld (2)

Horeca

Rondom de jaarwisseling blikt Snackkoerier terug op het afgelopen jaar. In het vorig nummer kwam reeds het eerste gedeelte van 2001 aan bod. Het tweede gedeelte van de jaargang doorbladerend vielen onderwerpen op die we nogmaals willen belichten. Hieronder passeren een aantal zaken, waaruit blijkt dat ook in de cafetariabranche vreugde en verdriet elkaar afwisselen.

Daan Blei postuum onderscheiden

Daan Blei werd op 22 mei postuum onderscheiden met de SVH Pauw. Op de foto overhandigt SVH-directeur Ben Rijgersberg de onderscheiding aan Truus Blei, weduwe van de overleden meesterijsbereider. Blei ontving het eerbetoon vanwege zijn grote verdiensten voor het horecaonderwijs in Nederland. Het was de eerste keer dat iemand afkomstig uit de fastfoodwereld de onderscheiding kreeg.

Vliegenplaag
Cafetaria de Viersprong uit De Rips sloot eind mei noodgedwongen de deuren. Het bedrijf van Lieke en Gerard Kruissen had last van een enorme vliegenplaag. De Keuringsdienst van Waren adviseerde de ondernemers de zaak dicht te houden tot de overlast voorbij was. Geëmotioneerd vertelden de twee dat ze gek werden van de rampspoed die hen trof. Eerder in het jaar bezorgde de mkz-crisis het paar ook al een financiële strop.

Campagne KHN
Voor cafetariaondernemer Herman Polman was na een aantal overvallen de maat vol. Hij gaf begin juli graag gehoor aan de oproep van regio Arnhem van KHN de campagne ‘Er zijn regels, punt uit’ te onthullen. Polman zou het toejuichen, zo vertelde hij, als er een schildje met voor de cafetaria aangepaste regels komt. De eerste regel zou volgens hem moeten luiden: ’Wees vriendelijk tegen elkaar.’

Stagaire
PvdA-kamerlid Peter van Heemst loopt ieder zomer stage in het bedrijfsleven. Dit jaar koos hij er voor om bij Robin Alting van De IJssalon in Rotterdam te werken. Het viel van Heemst op dat een kleine ondernemer veel lijkt op een kamerlid. ‘Beiden moeten van alle markten thuis zijn.’ IJssalonhouder Alting was tevreden over zijn vakantiekracht. ‘Het is een vlotte jongen met een rappe tong.’ Op de laatste stagedag werd naar het kamerlid vernoemd ijs verkocht. De opbrengst ging naar een goed doel.

Cafetaria van het Jaar 2001
In september ging voor Nico Koemans van Koemans snacks uit Den Haag een droom in vervulling. Na twee maal de op één na beste te zijn geweest, won de ondernemer de felbegeerde titel Cafetaria van het Jaar. Het werd een groot feest in de Haagse Fahrenheitstraat. Juichend sjouwden Koemans en zijn team de bij de overwinning behorende beker in het rond.

Gemeente Enschede zit dwars
De lokale overheid zit de ondernemer nogal eens in de weg. Dit is ook de ervaring van Sjonnie en Connie Boksem van Bestaria De Slank in Enschede. Een spoorwegovergang nabij hun cafetaria werd door de gemeente afgesloten. De ondernemers verloren een groot deel van hun klandizie. De gemeente wil na een jaar kijken hoeveel inkomstenderving het tweetal heeft. ‘Zo lang houden we het niet vol, dan zijn we allang failliet’, vertelden zij.

Aardappeloogst dreigt te mislukken
De aardappeloogst dreigde dit jaar door slechte weersomstandigheden te mislukken. Op de beurs in Amsterdam werd daar heftig op gespeculeerd. De prijs van een aardappeltermijncontract steeg tot ongekende hoogte. De prijs steeg naar ongeveer 68 cent per kilo. Om, nadat het weer opklaarde en de aardappeloogst op gang kwam, weer in te zakken.

Hygiënecode

Eind dit jaar kreeg de cafetariabranche in België zijn Hygiënecode. Na vier jaar voorbereidingstijd werd ‘De Gids voor Goede Hygiënische Praktijken in de Frituur tijdens de Horeca Expo in Gent gepresenteerd. Een Nederlandse en Duitse cafetariahouder keken de Belgische code al eerder in. Op het jaarcongres van KHN in Maastricht dat in november werd gehouden.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels