artikel

Kamer verdeeld over testen XTC-pillen op party’s

Horeca

De Tweede Kamer is verdeeld over het testen van XTC-pillen op grote dansparty’s. VVD, CDA, SGP en Christenunie, samen goed voor 75 zetels, zijn ronduit tegen testen. PvdA, D66 en GroenLinks delen het kabinetsstandpunt dat een proef met testen zinvol is om te kijken of zo een beter inzicht te krijgen is op wat er aan pillen op de markt is.

Als er wordt getest, moeten de gebruikers wel worden voorgelicht over de gevaren van de pillen, aldus de drie partijen. Het gaat wel om harddrugs en van het testen mag niet het signaal uitgaan dat het wel goed is. Juist dat laatste is voor VVD, CDA, SGP en Christenunie reden tegen het testen op party’s te zijn.

Deze partijen verweten dinsdag 22 januari in de Kamer PvdA-woordvoerder Apastolou dat hij in een maand tijd van mening was veranderd. Tijdens het vorige Kamerdebat, half december, hadden zij de indruk gekregen dat ook hij niets van testen wilde weten.

Maar de PvdA’er wees dat verwijt van de hand. Zowel toen als nu onderkent Apostolou dat testen gebruikers misschien het idee geeft dat zij hun gang kunnen gaan. Maar om trends te zien, is het wel goed.

Minister Borst van Volksgezondheid wil na een jaar bekijken of testen ter plaatse een beter inzicht geeft in de XTC-markt dan de bureautesten die nu ook worden gedaan. Voordeel van het testen op party’s is dat er onmiddellijk gewaarschuwd kan worden wanneer er pillen in omloop zijn die dodelijk zijn of ernstige schade aan de gezondheid veroorzaken, zei zij dinsdag in de Tweede Kamer.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels