artikel

Lekker tevreden?

Horeca

Op een paar topadressen na, kan gastronomisch Nederland weer rustig op een oor, want restaurantgids Lekker vindt dat er zowat overal in het land mooi eten wordt bereid. De koks koken gepassioneerd en de bediening is, op wat uitzonderingen na, vriendelijk en gastvrij, hoewel het hier en daar lang wachten is en de kennis van […]

Op een paar topadressen na, kan gastronomisch Nederland weer rustig op een oor, want restaurantgids Lekker vindt dat er zowat overal in het land mooi eten wordt bereid. De koks koken gepassioneerd en de bediening is, op wat uitzonderingen na, vriendelijk en gastvrij, hoewel het hier en daar lang wachten is en de kennis van kaas in het algemeen beroerd overkomt. Er zijn dik honderd adressen verdwenen. Kan zijn dat daarmee het kaf van het koren is gescheiden, maar al te goed is ook buurmans gek. We zijn er dus nog niet echt met ’s lands grootste restaurantgids.

Lekker is in oplage (130.000) zeker de belangrijkste restaurantrecensent van ons land. De Rode Benelux Gids van Michelin (40.000 in drie landen) is voor de doorsnee restaurantbezoeker in prijs en manier van informeren te hoog gegrepen. Andere gidsen coveren deelmarkten. Lekker schrijdt in immer populair taalgebruik door de Nederlandse gastronomie. Het blad heeft zich de kritiek van vorig jaar wel degelijk aangetrokken. Er is minder achterklap en ons kent ons-informatie. Maar aan de keukendeur van sommige toprestaurants rammelt de redactie nog steeds hard door. De heren Binnerts, Biro, Blaauw, Sistermans en De Wit is fors de mantel uitgeveegd. Eigen schuld! Wie openlijk kritiek heeft op de gids, moet op de blaren zitten, dat is in dit verband het niveau waarop Lekker acteert. De pas aangestelde ‘onafhankelijke’ hoofdinspecteur Wynand Vogel lijkt daarbij een dikke vinger in de pap te hebben.

Met mensen als Jan de Wit en Imko Binnerts heeft hij nooit goed door één deur gekund en die hebben het behoorlijk te verduren. Overigens beloofde Vogel bij zijn aanstelling, dat hij langs zou gaan bij top 25 klasseringen als de berichten niet goed waren. Bij De Nederlanden, Ron Blaauw en De Pingerhof hebben ze hem niet gesignaleerd. Het is voor Lekker maar de vraag of ze er goed aan hebben gedaan met deze hoofdinspecteur in zee te gaan. Ten eerste is hij niet onafhankelijk, want een vooraanstaand Meesterkok en jarenlang dé man van het NCCK én chef d’équipe van het Nationale Kookteam. Ten tweede kan Lekker moeilijk blijven volhouden dat het met horecaman Vogel puur voor de consument schrijft.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels