artikel

MKB-Nederland wil variabele werktijden

Horeca

MKB-Nederland wil af van de vaste werkweek. Werknemers moeten bereid zijn de ene week of maand veel meer te werken en de andere periode veel minder. Dat heeft de organisatie voor middelgrote en kleine bedrijven (MKB) geschreven in een arbeidsvoorwaardennota die dinsdag 22 januari is gepresenteerd.

Voorzitter H. de Boer van MKB-Nederland meent dat het niet meer van deze tijd is om een vast aantal uren per week te werken. ‘Niet langer veertig uur per week, maar 160 uur per maand. Dan kun je per week of per maand overleggen hoe je de uren verdeelt.’

De variabele werktijden zijn volgens De Boer nodig omdat de vraag naar producten en diensten wisselt. Voortaan moet het maximumaantal werkuren gelden uit de Arbeidstijdenwet. Die gaat uit van maximaal veertig uur per week, gemiddeld over dertien weken. Voordeel voor de werknemer is volgens MKB dat die zijn tijd meer zelf kan indelen.

De organisatie zet bij de CAO-onderhandelingen dit jaar in op nul procent loonstijging, vanwege terugvallende economische groei. Wel wil MKB investeren in kinderopvang, ouderenbeleid en opleidingen. Voorzitter D. Terpstra van de vakcentrale CNV zegt in een reactie de MKB-voorstellen ‘merkwaardig’ te vinden. ‘Nul procent is niet meer van deze tijd, de inflatie is al vier procent’, aldus Terpstra. Het idee voor variabeler werktijden vindt de CNV-voorman wel heel erg werkgeversachtig klinken. ‘Dit nodigt werknemers niet bepaald uit om in het midden- en kleinbedrijf te gaan werken. Als je elke week moet overleggen over de werktijden, organiseer je de chaos bij de fietsenmaker op de hoek.’

Voorzitter L. de Waal van de vakcentrale FNV noemt het MKB-idee onhandig. Bij nul procent loonsverhoging en wisselende werktijden zullen de werknemers niet toestromen in een sector die toch al krap zit, verwacht de FNV-voorman. De werkgeversorganisatie VNO-NCW is wel voor het loslaten van vaste werktijden. Deze organisatie zet bovendien vraagtekens bij de huidige toeslagen voor over-, avond- of weekeindewerk.

De werkgeversorganisatie voor de land- en tuinbouw, LTO-Nederland, beschouwt het MKB-voorstel als steun. LTO probeert al langer werknemers flexibeler te laten werken, vooral afhankelijk van oogstpieken. ‘Invoering laat al veel te lang op zich wachten’, aldus een LTO-woordvoerder, doelend op de langdurige onderhandelingen over een CAO in de tuinbouw.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels