artikel

Citaten Cor Klevering

Horeca

‘Ik ben autodidact. Ik heb geen koksopleiding gedaan. Toen ik Duits studeerde, ben ik werkstudent in de bediening beland in restaurant De Pauw in Groningen. Tijdens mijn stage aan de lerarenopleiding Duits/Nederlands wist ik opeens: ‘Dit wil ik niet.’ De sfeer op school en de desinteresse van de leerlingen bevielen me niet. Ik voelde me er niet thuis. De drie dagen in de horeca werden er vijf. Al snel was ik bedrijfsleider.’

‘Op een gegeven moment zei mijn vrouw Roelfien tegen mij: ‘Cor, wat wil je met je leven? Wil je altijd hier blijven’?’ Toen besloot ik dat we samen een eigen bedrijf zouden starten.’

‘De eerste dagen in mijn eigen bedrijf stond ik zowat op de kop in de pot, zo zenuwachtig was ik. In het begin maakte ik simpele gerechten: runderstoofpot of een entrecôte. Ik heb veel kookboeken doorgenomen. Ik onthield alleen de ingrediënten en maakte er zelf een gerecht van. Door schade en schande ben ik wijs geworden en heb ik leren koken.’

‘Ik heb een hekel aan te veel gepruts en allerlei toestanden. Daar word ik zenuwachtig van.’

‘Het vak van kok is leuk en prettig. Het geeft een bepaalde voldoening die heel direct voelbaar is. Ik zet het eten neer en merk gelijk of het goed is. Het gebeurt haast nooit dat mensen ontevreden zijn. Als dat het geval is, word ik daar heel ongelukkig van.’

‘Ik ben trots op mijn dorade, gebakken in olijfolie met knoflook en rozemarijn. DAar geef ik een mooie ratatouille bij. Daar gaat het om: een perfect stuk gebakken vis. Een gerecht wordt niet beter of interessanter als er veel ingrediënten in zitten.’

‘Ik vind het koksvak leuk. Ik wil er hard voor werken, maar daarnaast nog een leuk leven leiden en niet van ’s morgens vroeg tot ’s avond laat alleen in de keuken staan. Koks moeten meer aan zichzelf denken.’

Bekijk hier 3 toprecepten van Cor Klevering

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels