artikel

De Harbarg, Borger

Horeca

Als in het najaar de toeristen verdwijnen uit Borger, verandert de functie van De Harbarg. De biljarttafel komt terug en het verenigingsleven bloeit weer op. Het café is een belangrijke spil in het dorp, en dat is een knappe prestatie van Henk en Jeanet Woldman. Toen ze de zaak vijf jaar geleden overnamen was het vertrouwen van de dorpelingen in hun bedrijf ver te zoeken.

De terrasstoelen blijven ’s nachts zonder ketting buiten staan. Fietsen hoeven er niet op slot. Maar een Amsterdammer (vaasje) kost er gewoon €1,80. Stadse problemen mogen in het Drentse Borger dan ver weg zijn, de prijzen wijken er niet veel vanaf.

Op zoek naar een horecabedrijf met restaurantfunctie stuitten Henk en Jeanet Woldman dik vijf jaar geleden op De Harbarg. ‘Het was helemaal niks meer. De vorige eigenaar was failliet gegaan’, doet Henk de stand van zaken op dat moment uit de doeken. Het bleek een mooie kluif om samen met echtgenote Jeanet de tanden in te zetten, na drie jaar een campingrestaurant te hebben gerund. Drie maanden hadden ze nodig om alles schoon te maken. Waarna ze grotendeels eigenhandig begonnen met het opknappen van de zaak. ‘We zijn wel trots op wat we hebben opgebouwd’, zegt Jeanet over het eindresultaat.

Bekijk het in- en exterieur van De Harbarg

Borger, gelegen tussen Emmen en Assen, is volgens beiden een hecht dorp. Om de bewoners aan het bedrijf te binden is een actieve houding noodzakelijk. Toch was er nog veel overredingskracht nodig om de verenigingen uit de omgeving, die ooit het bedrijf als basis hadden, weer over te halen om terug te keren. ‘Dat wilden ze eerst helemaal niet. Maar beetje voor beetje wisten we het vertrouwen weer te winnen. Ze wilden veel van ons weten. Alleen dat we nooit zouden gaan scheiden konden we niet beloven.’

Om de band met het dorp verder te verstevigen werd tijdens de verbouwing veel aandacht besteed aan het zaalgedeelte, waar tot 1974 nog koeien stonden. ‘Wil je een binding met het dorp krijgen, dan hoort dat er gewoon bij’, vertelt Henk over de ruimte die ook de beschikking heeft over een podium.Jeanet is vooral in de keuken te vinden. Henk achter de bar. De Harbarg is een multifunctioneel bedrijf. ’s Zomers sterk gericht op de vele toeristen die dit deel van Drenthe bezoeken; buiten het hoogseizoen een dorpscafé waar de dorpelingen plaatsnemen aan de halfronde bar. Van een nazomerse omzetdip is desondanks geen sprake is. Henk: ‘De lunch gaat wat minder omdat er minder passanten zijn. Maar de activiteit in de zaal neemt toe. Bruiloften, jubilea. Vaak met een buffet erbij.’ Op de kaart prijkt verder een verrassend grote diversiteit aan bieren, en ook aan de wijnkaart in het restaurant is veel zorg besteed.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels