artikel

De Notaris, Alkmaar

Horeca

Twee verdiepingen telt De Notaris. Op de begane grond bevindt zich het grand café met doordeweeks een sterke brasseriefunctie. In het weekend verandert de ruimte in een drukke dansvloer. Er is dan ook veel gedaan aan de geluidsisolatie in het pand. Zo merken de dinergasten op de eerste verdieping nauwelijks dat het onder hen volop swingt.

Twee kapiteins op één schip bleek uiteindelijk niet te werken. Ook niet bij de (half)broers Jan Obdam en Hans Bezembinder. En zo ontstond vier jaar geleden vanuit hun eetcafé De Buren bijna als vanzelf De Notaris. Door de uitbreiding hebben beiden nu eigen verantwoordelijkheden.De Notaris is gevestigd aan het Waagplein, waar de fameuze Alkmaarder kaasmarkt plaatsvindt. Hier stuitten beide broers vier jaar geleden op een leegstaand pand waarin jarenlang een Chinees restaurant zat. Volgens Jan Obdam beschouwden ze het schrijven van een ondernemingsplan voor het pand vooral als een leuke vingeroefening. ‘Maar toen de bank ja zei, werden we toch een beetje zenuwachtig.’

Het plan voorzag dan ook in één van de grootste horecabedrijven in de stad. Opgezet als een grote brasserie, met op de eerste verdieping een restaurant. Al kort na de opening ging de drankfunctie een onverwacht grote rol spelen. ‘Kennelijk voorzagen we in een behoefte in Alkmaar’, zegt Obdam. ‘De Notaris heeft echt een impuls gegeven aan de horeca op het plein hier.’ De grote, lichte ruimte wordt door de week vooral bevolkt door een divers publiek van alle leeftijden. Even binnenkomend voor een kopje koffie, lunch of dagschotel.

Bekijk het in- en exterieur van De Notaris

Zaterdagavond gaat de muziek meer dan een paar tandjes hoger, en scheiden de portiers voor de ingang het kaf van het koren. Achter de traphal, ook op de begane grond, bevindt zich nog een klein barretje. Doordeweeks populair bij de bedrijfsborrelaars, in het weekend veel gebruikt door gasten die even uit de drukte in het voorste deel willen ontsnappen.Hans Bezembinder: ‘Restaurantgasten die hier nog niet eerder zijn geweest, zijn vaak verbaasd. Ze komen binnen als het beneden nog rustig is, en een paar uur later is het ineens een drukte van jewelste. Sommige mensen willen daar niet doorheen. Dan mogen ze er via het magazijn aan de achterkant uit.’

Jan, de oudste van de twee broers, is de man van de cijfers. Vanachter zijn computer houdt hij nauwgezet in de gaten wat zich zakelijk gezien afspeelt op de werkvloer, de ruimte waar Hans Bezembinder vooral te vinden is. Een grote ruime bar domineert het café; daar is het zelfs op de drukste momenten nog prettig werken, vertelt hij. Verder organiseert De Notaris veel evenementen. Het jaarlijkse thema- en verkleedfeest, Extravaganza, heeft inmiddels status verworven in de kaasstad. Naar de derde editie wordt al reikhalzend uitgekeken door het Alkmaarder uitgaanspubliek.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels