artikel

De Poshoorn, Maastricht

Horeca

Een café als hotellobby. Tapperij De Poshoorn is niet alleen een welkome entree voor gasten van de elf hotelkamers die het pand aan de Stationsstraat herbergt. Ook is het een biercafé met dertien bieren van het vat, aangesloten bij de Alliantie van Biertapperijen. De streekgerechten uit de keuken worden dan ook steeds vaker aangevuld met gerstenat uit de regio.

De vele toeristen die Maastricht bezoeken zal het de afgelopen jaren zijn opgevallen. Stadsdeel Wijck, aan de stationskant van de Maas, is een heel aantrekkelijk uitgaansgebied geworden. Ook tapperij De Poshoorn heeft hier zijn steentje aan bijgedragen. Zes jaar geleden kwam het bedrijf in het bezit van de compagnons Perry Frijns en Ger Franzen. Eerstgenoemde is vooral in het cafégedeelte te vinden en komt naar eigen zeggen ‘niet achter de deur’. Dat doet Franzen weer wel. Hij is dan ook verantwoordelijk voor de keuken en de boekhouding.

Na de overname van het hotel/café volgde een grootscheepse verbouwing. De hotelkamers werden opgeknapt, de caféfunctie versterkt. Als wandversiering dienen oude kranten, die het café een levendige aanblik bezorgen. ‘Toen we begonnen waren er vier bieren van de tap. Nu zijn het er dertien. We hebben echt ingespeeld op de vraag naar meer kwaliteit. De bieren worden ook altijd geserveerd in het bijbehorende glas. Daarnaast zijn we bezig om bier te promoten in combinatie met een streekgerecht’, vertelt Perry Frijns. ‘Daar komt echt klandizie op binnen.’

Bekijk het in- en exterieur van De Poshoorn

Hij pakt een etiket van 3 Schténg bier. ‘Het enige echte Drielandenbier’. ‘Dit gaan we binnenkort verkopen. Net als het Double Saison uit Maastricht. Het Gerardus Kloosterbier slaat ook goed aan. Zo willen we een nieuwe drankenkaart gaan samenstellen met meer bieren uit de regio. Sowieso zie je dat de belangstelling voor streekproducten duidelijk toeneemt.’

Niet dat het louter bier is wat de klok slaat. Ook wijn en whisky zijn in een fikse verscheidenheid aanwezig in De Poshoorn. Volgens Ger Franzen bijten de hotel- en caféfunctie binnen één bedrijf elkaar niet. Integendeel. ‘Er dringt vrijwel geen geluid in de kamers door, en de gasten vinden zo’n café alleen maar leuk.’

Vanwege de hotelfunctie is De Poshoorn vrijwel het hele jaar, en van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat geopend. Dat zorgt voor een divers publiek van alle leeftijden en beroepen. Zakenmensen, studenten, Maastrichtenaren en toeristen. De prijs voor een glas pils is voor niet-Limburgse begrippen bescheiden. €1,50. Vrijns: ‘Wij zitten nou eenmaal niet op het Vrijthof. Pas op het moment dat ze daar zeggen ‘we gaan de prijs verhogen’ kunnen wij ook beginnen.’

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels