artikel

De Pub, Oosterhout

Horeca

Johan en Jeanne Mathon zijn twee door de wol geverfde horecaondernemers. Volgend jaar vieren ze het 25-jarig bestaan van Café De Pub in het Brabantse Oosterhout. Samen hebben ze het café uitgebouwd tot een omvangrijk bedrijf dat ondanks de diepte van het pand een knus karakter heeft. Waar 80-jarigen een vieuxtje-cola drinken en de jongeren gelijktijdig hun Breezer.

Het was niet altijd even makkelijk om het hoofd boven water te houden. Als Jeanne’s zus en één van de vaste klanten in de jaren ’80 financieel niet zouden zijn bijgesprongen, hadden Johan en Jeanne Mathon het café waarschijnlijk niet open kunnen houden. En nadat dertien jaar geleden de oppervlakte van de zaak verdubbelt, zijn er nog volop momenten waarop Johan het bijltje er bij neer wil gooien. Te groot. Te druk. Te veel nieuwe gezichten.

Bekijk het in- en exterieur van De Pub

Maar de Mathons houden vol. Maken van De Pub een zaak waar vier generaties binnen komen. ‘Van oma’s met rollators tot baby’s’, vertelt Jeanne. Al haar bijna haar hele horecaleven speelt zich af in het pand aan de Klappeijstraat. In de jaren ’60 en ’70 zetelt er nog een zogeheten sleutelclub. Circa 300 sleutels circuleren er in Oosterhout, en alleen de bezitters hiervan kunnen zich toegang verschaffen tot de zaak. Jeanne werkt achter de bar. Johan komt er wel eens spelen met zijn band. Zo leren ze elkaar kennen en nemen ze in 1978 het café over. ‘Wij hebben alles opengegooid. Ramen en deuren. Het was vanaf het begin druk. Ik denk omdat er behoefte was aan een café als dit’, herinnert Jeanne zich. Ze is nog veelvuldig achter de bar te vinden. Johan tapt de glazen eigenlijk alleen op zaterdagmiddag nog vol, en houdt zich verder vooral bezig met onderhoud en de schoonmaak.Vrijdag is de drukste avond van de week. Jong en oud vermaken zich dan in dezelfde ruimte. De jongeren vooral achterin, waar ook vaak live-optredens zijn; de oudere stamgasten op de krukken aan de voorste bar. ‘Later op de avond zie je de jeugd dan vaak langzaamaan naar voren komen. Knopen gesprekken aan met de ouderen. Dat werkt heel leuk’, zegt Johan.

Oosterhout mag dan een flinke plaats zijn met zijn 46.000 inwoners, in De Pub kent iedereen elkaar. ‘Sommige stamgasten bellen zelfs op als ze een keer niet komen.’ In De Pub resideren geen verenigingen. ‘En we gaan ook nooit dicht als er een feestje is’, zegt Johan.

Hij wijst op het houten been boven de bar. Ooit gekocht als geintje om stamgast Jitse te plagen, die alleen dankzij z’n houten poot naar het café kon komen. Jitse is alweer een paar jaar dood. Maar vergeten zijn ze hem nog niet in De Pub. De gast staat centraal in De Pub, zelfs als hij overleden is.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels