artikel

De Vergulde Gaper, Amsterdam

Horeca

Zes jaar geleden schopte De Vergulde Gaper het al eens tot de tien genomineerden bij de Café-van-het-Jaarverkiezing. De afgelopen jaren is het café flink uitgebreid. Het aantal tafeltjes nam toe, en in de voormalige studentenkamers boven de zaak zijn drie hotelkamers gerealiseerd. Kwaliteit staat hoog in het vaandel. Zowel van het personeel als van de geserveerde broodjes.

Het is nét geen Jordaan. Dit bekende stukje Amsterdam begint aan de overzijde van de brug tegenover café De Vergulde Gaper. Toch is de Prinsengracht ook bepaald geen verkeerde locatie voor een café. Sinds 1985 zetelt in het pand van een voormalige drogist café De Vergulde Gaper. Eigenaar René Blekemolen vergelijkt zijn bedrijf graag met café Hoppe aan het hoofdstedelijke Spui. ‘Maar dan het Hoppe uit de oude tijd. Met goed personeel dat je herkende, zelfs als je er een jaar niet was geweest.’

Teleurgesteld was hij, toen destijds bij de gooi naar de titel Café van het Jaar naast de hoofdprijs werd gegrepen. ‘Een belangrijk verwijt van de jury was dat er een gat in mijn wc-deur zat. Dat heb ik van de week daarom dichtgetimmerd. Verder zijn we eigenlijk hetzelfde bedrijf als toen.’

Bekijk het in- en exterieur van De Vergulde Gaper

Na het begin, zeventien jaar geleden, groeide het café steeds verder uit. Op een gegeven moment werd het buurpand erbij gekocht en bereikte het bedrijf zijn huidige omvang. Dit najaar werd de voorlopig laatste aanpassing verricht en is de keuken verplaatst en vergroot. Dit is het domein van partner Ingrid Knoop. ‘Ik ben goed in de keuken’, zegt ze zelf. ‘Veel vaste klanten zeggen ook dat ze hier even een ‘broodje liefde’ komen halen.’ In de winter staan er ook stampotjes op het menu. ‘Geen culinaire hoogstandjes, maar er is veel vraag naar’, vertelt Blekemolen.

Recent verrees een internetzuil in het café. Inmiddels een veelgebruikte voorziening; vooral populair bij toeristen, die massaal op het een paar meter van het Anne Frankhuis gelegen café afkomen. De Vergulde Gaper is een laagdrempelig café dat een divers publiek trekt. Begin dit jaar kwamen er boven het café drie hotelkamers. ‘Ik was nog bezig met de laatste spijker, toen zaten we al volgeboekt’, reageert Blekemolen op de vraag of het een succes is. Livemuziek is er alleen op Koninginnedag, de absolute omzetpiek in het jaar. Blekemolen: ‘Entertainment hebben we verder zo min mogelijk. Je doet het toch nooit goed. En voor de extra omzet is het niet nodig. We werken liever met een goede dj. Die draait alle soorten muziek. Beter een goede dj dan een slechte band.’

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels