artikel

Doorhaalvorkjes

Horeca

Doorhaalvorkjes kom je ook wel tegen onder andere benamingen als couvreervorkjes of tempereervorkjes. Ze worden gebruikt bij de ambachtelijke bereiding van bonbons, voor het doorhalen of dompelen. Daarbij wordt het interieur (de vulling) van de bonbon door getempereerde (gesmolten) chocolade gehaald, waardoor er een dun wandje van chocolade ontstaat. Dit staat bekend als de Zwitserse methode van bonbons maken.

De Belgische methode is heel anders. De zuiderburen maken de bonbons in vormpjes. De vormpjes worden volgegoten met chocolade; na afkoeling ontstaat een wandje. Pas daarna komt de vulling erin. Het bezwaar van deze methode is volgens velen dat het chocolade omhulsel van de bonbon erg dik is, terwijl het eigenlijk zo dun mogelijk moet zijn.

De traditionele doorhaalvorkjes die bij de Zwitserse methode van bonbonbereiding worden gebruikt, hebben een houten handvat. Uit hygiëneoogpunt is dat niet ideaal, want op den duur komen er barstjes in het hout. Het wordt ruw en het is vrijwel niet meer schoon te houden.Er zijn nu ook doorhaalvorkjes die geheel van roestvast staal gemaakt zijn. Ze zijn er met twee tanden, drie tanden en rond. De ronde zijn speciaal voor het doorhalen van kersenbonbons. Deze roestvaststalen doorhaalvorkjes liggen goed in de hand en zijn makkelijk schoon te houden.Overigens dient als doorhaalvorkje ook wel eens een gewone vork waarvan de middelste tand is uitgebroken

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels