artikel

Down under heeft voor elke vis een witte wijn

Horeca

Australische wijnen brengen letterlijk steeds meer lippen in beroering. Ook in Nederland vindt de wijn gretig aftrek. Er zijn zelfs op Australië georiënteerde restaurants, zoals Down Under in Doetinchem. Het wijnpanel liet daar twaalf Australische witte wijnen over de tong gaan. De wijnen van ‘Down Under’ staan bekend om hun gevarieerdheid en blijken typische viswijnen.

De fanclub voor Australische wijnen telde vijftien jaar geleden nog slechts een handvol geestdriftige aanhangers in het land van herkomst. Momenteel zijn wereldwijd miljoenen enthousiastelingen te vinden voor de wijnen uit het continent aan de andere kant van de evenaar.Australië brengt net zo veel wijnen voort als er wijngaarden, wijnmakers en druivensoorten zijn.

Sommige doen sterk aan het Europese wijnscala denken. Vooral Franse en Duitse wijnen stonden model voor de huidige generatie Australische wijnen. De aroma’s die Australische Chardonnay, Sauvignon Blanc, Semillon en Riesling voortbrengen, genieten aanzien. Steeds vaker verbleken bij internationale proeverijen de gezichten van traditionele wijnmakers uit Europa, als trotse Australische wijnmakers hun flessen op tafel zetten. In Australië ontstond ook de trend om composities van verschillen witte-druivenvariëteiten te maken, de zogenaamde compositiewijnen. Deze nieuwe witte wijnen kunnen verrukkelijk zijn.

Compositiewijn
De eerste compositiewijn is de Evans & Tate Sauvignon-Semillon 2001 uit Margaret River in westelijk Australië. Semillon schrijven ze hier zónder accent. Hoewel de Sauvignon prettig en bescheiden overheerst, is de druivencombinatie fiftyfifty. Op tafel verschijnt de zacht smakende Rosemount Estate Semillon-Sauvignon 2001 uit de Hunter Valley, aan de andere kant van Australië.

De door zomerfruit geaccentueerde Calafrey 1999 bestaat uit Chardonnay, Rhine Riesling en Muller-Thurgau. Het etiket is ontworpen door de jonge artieste Kim Tyrer, dochter van de wijnmaker. Een andere combinatiewijn is de Semillon-Chardonnay van De Bortoli in Zuid-Australië. Deze zit stevig in het hout en biedt lekker fruit. Enigszins gerijpt proeft de Crestview Semillon Chardonnay 1999, die sappig fruit combineert met een bescheiden eiken ondersteuning.

Australisch karakter
Een pure Semillon is van Lalla Rookh uit McLaren Vale in Zuid-Australië. Verrukkelijk fruitig en speels met de visgerechten. Ook Burge Family offreert een honderd procent Semillon uit 1999 uit de Barossa Valley. De wijn is duidelijk aanwezig met kracht en een zeer Australisch karakter.

Bijzonder is de Verdelho van Capel Winery 2001 uit het westen van Australië. Hoewel sterk met madera geassocieerd, wordt deze druif steeds vaker in de zuidelijke regio’s aangeplant. Hij wordt als licht prikkelend en mineralig omschreven. Enthousiaste geluiden zijn er over de Viognier van Yalumba uit 2001. Een zeer aangename wijn met een prachtig fruitige signatuur.

Charmeur
De eerste Chardonnay is de Rosemount Robert Oatley, een eigen beperkte selectie van de oprichter Robert Oatley, van het jaar 2000. Deze charmeur is een echte Hunter Valley-wijn met een sterke boterexpressie en aimabele honingtonen. Van de Fermoy Estate Chardonnay 2001 (in Nederlands eigendom) wordt de zorgvuldige toepassing van eikenhout geprezen. Zijn vriendschap met de visgerechten en ook de kangoeroecarpaccio blijkt overduidelijk. De Bortoli is tevens de maker van de Deen Vat 7 Chardonnay 2000. Eveneens een typisch Australische Chardonnay en een krachtige afsluiter van de proeverij.

Global cooking
Chef-kok Gert-Jan Kappert (r.) bemant de keuken van Down Under in Doetinchem samen met Bernie Stevering. Kappert stamt uit een echte horecafamilie. Zijn liefde voor het vak ontstond bij zijn ouders die hotel Willy in Zeddam uitbaatten. Daarna werkte de chef-kok bij ’t Wolfersveen in Zelhem, De Keizerskroon in Apeldoorn en restaurant Palissade in Zeddam. Toen dook hij onder in Down Under in Doetinchem. Het concept van dit bedrijf spreekt hem aan: koken zoals de Australiërs. Dit is een soort global cooking op basis van de keukens die de emigranten meebrachten naar het land aan de andere zijde van de wereld.

Voor de wijnproeverij van Misset Horeca bereidden Kappert en Stevering een drietal gerechten uit de global-cooking keuken. Alllereerst een carpaccio van kangoeroevlees met een saus van atjar-koening, komkommer en een warme tomatensalade (1). Vervolgens kwam roergebakken mie met kokosgarnalen en een Tasmaans zalmrolletje ter tafel (2). Tot slot proefden de panelleden een in rijstevel gestoomde trevallyfilet met zoetzure Nieuw-Zeelandse mosselsaus (3). Trevally is de Australische benaming voor horsmakreel.
De proevers

Harry Lenting
Eigenaar van het Australisch georiënteerde restaurant Down Under in Doetinchem

Clemens Ambting
Gastheer en eigenaar van restaurant Palissade in Zeddam

Raymond Prinsen
Patron-cuisinier van restaurant De Stenen Tafel in Borculo

Gerhard Horstink
Oenoloog, organisator OINOS Wijncursussen en docent Hoger Hotelonderwijs in Leeuwarden

Robert Leenaers
Wijnauteur en sinds juni 1983 voorzitter van het Misset Wijnpanel

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels