artikel

Gesmoorde kwartel of tamme duif

Horeca

Gesmoorde kwartel of tamme duif is al een oud recept. Het stamt uit de tijd dat men in Zuid-Afrika op iedere boerderij nog duiven voor de pan fokte en er nog veel op kwartels werd gejaagd. Een mooi puur gerecht, uitstekend geschikt voor toepassing in de herfst en in de winter; heerlijk met een fles rode wijn erbij.

Gesmoorde kwartel of tamme duif

Ingrediënten:
4 kwartels of tamme duiven
4 kruidnagels
8 reepjes ontbijtspek
50 g boter
200 g wortel aan ringen
100 g ui fijn gesnipperd
2 bleekselderijstengels in dunne plakjes gesneden
2 knoflookteentjes fijn gedrukt
2 laurierbladeren
1 tijmtakje
200 ml kippenbouillon
100 ml zoete wijn
12 gedroogde pruimen

Bereiding:
Zout en peper de kwartels of de duiven van buiten en binnen en plaats een kruidnagel in elke buikholte. Omwikkel de vogels ieder met 2 reepjes ontbijtspek.Zet de groenten en kruiden aan met de boter en laat ze al roerende enkele minuten garen.

Doe de groenten in een ovenschotel en plaats de kwartels of de duiven er bovenop; giet er vervolgens de bouillon en de wijn overheen. Dek de schotel goed af en plaats hem in een oven van 180°C gedurende 30 minuten.

Giet daarna het vocht af en kook dit in tot sausdikte samen met de pruimen. Houd intussen de kwartels of duiven warm. Giet de saus over de kwartels of duiven en dien het gerecht op met tarwe, rijst of vers gebakken brood.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels