artikel

Gorissen, Brunssum

Horeca

Café Gorissen is een echt familiebedrijf. Het viert volgend jaar het 75-jarig bestaan. Het was de grootvader van eigenaar Pascal Gorissen die in het toenmalige mijnwerkersdorp een café begon. Zeven jaar geleden nam de derde generatie de zaak over en een flinke verbouwing volgde. Vandaag de dag is Gorissen een groot café met veel live-muziek en een prima keuken.

Zeven jaar geleden nam Pascal Gorissen het café over van zijn vader. De inrichting is dan nog donker, en de zaak trekt een categorie klanten die in de ogen van de jonge eigenaar niet past in zijn streven naar verandering. Er volgt een grote verbouwing waarbij alleen het originele lekblad mag blijven.Niet alleen het interieur ondergaat een metamorfose. Ook komt er een keuken bij. ‘Een eetcafé in Brunssum was toen echt nieuw.’ Donderdag en vrijdag kun je er tot 21.00 uur eten. Zaterdag is het echter al om zeven uur gedaan met de maaltijdverstrekking. ‘Ik heb het zelf wel eens meegemaakt in eetcafés dat op een gegeven moment de stoelen en tafels om je heen al worden weggehaald terwijl je zelf nog zit te eten. Dat wil ik niet. Daarom gaat de keuken gewoon eerder dicht.’

Eten was niet de enige verandering. Optredens van lokale bands, thema-avonden met dj’s. Jaren-tachtigparty’s. Ze zorgen ervoor dat café Gorissen weer op de kaart staat bij het Brunssumse uitgaanspubliek. Een mooie prestatie met steden als Heerlen, Geleen en Sittard in de buurt. Een belangrijk deel van de clientèle bestaat uit Navo-militairen. Met hun computerapparatuur bevolken soldaten uit allerlei landen de oude mijnschachten rond het dorp.

Bekijk het in- en exterieur van Gorissen

Vijf jaar geleden deden Pascal en echtgenoot Bernadette al eens een gooi naar de titel Café van het Jaar. ‘Het bedrijf zit duidelijk nog in de pioniersfase’, oordeelde de jury toen. Daarvan is nu geen sprake meer. Café Gorissen is zelfs leerbedrijf, en de actieve opstelling van Pascal heeft hem in het dorp al de reputatie bezorgd van ‘de enige horecaondernemer die iets doet’. Gorissen is, naast de optredens die hij regelt voor zijn eigen zaak, dan ook betrokken bij de organisatie van het Parkstad Brunssum Festival. Een zomerfestival met veel optredens in het lokale park, dat vorig jaar zijn eerste editie beleefde.

Net als in menig ander café in Limburg is de bierprijs ook bij Gorissen bescheiden, vergeleken met horecabedrijven buiten deze provincie. €1,25 kost een fluitje hier, waar bij veel van de overige genomineerde bedrijven prijzen vanaf €1,70 het meest gehoord zijn. ‘Ik ben niet de goedkoopste in het dorp. We zijn lang en veel open en doen veel voor de gasten. Bovendien krijg je een heel goed glas bier voor een prijs die hier gebruikelijk is’, doet Pascal Gorissen de bedrijfsfilosofie kort uit de doeken.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels