artikel

Hofplein, Veenendaal

Horeca

Jake en Elwood Blues blikken goedkeurend de zaak in. Marilyn Monroe staat in het spotlicht. In theatercafé Hofplein speelt film de hoofdrol. Boven het bedrijf bevinden zich drie bioscoopzalen. Hofplein is zowel foyer als een sfeervol café voor een brede doelgroep. Met een uitnodigend terras voor de deur en een reputatie op het gebied van live muziek.

Peter Baeten is een horecaondernemer pur sang. Al 25 jaar actief in de Veenendaalse horeca. Theatercafé Hofplein is volgens Baeten ontstaan omdat hij iets anders wilde na een café (De Baet) en een eetcafé (Het Witte Paard). Hofplein ontstond door een toevallige samenloop van omstandigheden. Baeten had zijn oog al laten vallen op een oud pand om er een filmhuis te vestigen, maar kreeg hiervoor geen toestemming van de gemeente. Tot de burgemeester zelf hem benadert met de vraag of hij bij het nieuw te bouwen winkelcentrum geen bioscoop wil beginnen?

Bekijk het in- en exterieur van Hofplein

Een faciliteit waarover Veenendaal, ondanks de 60.000 inwoners, nog niet beschikt. Via een culturele stichting heeft Baeten dan Frank Pilon al leren kennen, en ook hij ziet wel wat in de plannen.Ze realiseren een bioscoop met drie zalen en op de begane grond een cafégedeelte. Hofplein noemt zichzelf een servicebioscoop. Waar roken tijdens de film is toegestaan – en zich daarom onder iedere stoel een afzuiginstallatie bevindt, waar de films zonder pauze worden vertoond en de barretjes achter in de zalen voor consumpties zorgen. Het café heeft een belangrijke foyerfunctie, maar Pilon schat dat de zaak voor 80 tot 85 procent op bezoekers draait die geen film hebben gezien. Het muziekvolume is bewust laag, waardoor vooral 25-plussers zich aangetrokken voelen tot de knusse ambiance.

Film speelt een belangrijke rol in de inrichting, die beide eigenaren zelf hebben ontworpen en bijeengezocht. Een oude projector. Filmposters. Barlampen van een veiling in Uithoorn. Op de voor het publiek afgesloten vide domineren de boekenwanden. Als onbedoelde bijkomstigheid maken deze dat Hofplein over een geweldige akoestiek beschikt, waardoor bekende artiesten als Jan Vayne, Willeke Alberti, Margriet Eshuijs en Liesbeth List maar wat graag komen spelen voor een gehoor van 80 tot 100 mensen. ‘Er zijn hier al drie live-cd’s opgenomen’, vertelt Pilon over de concerten die steeds op zondag of donderdag plaatsvinden. ‘Die artiesten komen hier voor een schijntje. Tijdens zo’n avond spelen wij quitte, maar dat is voor ons al genoeg. Uiteindelijk wil iedere muzikant het liefst gewoon muziek maken, en daar spelen wij op in.’

In de dagelijkse bedrijfsvoering worden beide ondernemers bijgestaan door bedrijfsleider Jasper. Hij schreef ook het inwerkboek voor nieuwe personeelsleden, de Hofhouding. Wat volgens hem bijdraagt tot een zelfverzekerder houding van het personeel achter de bar.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels