artikel

In De Blaauwe Hand, Nijmegen

Horeca

De historie druipt van de wanden in In De Blaauwe Hand. En dat is knap. Twee jaar geleden werd het uit rond 1340 daterende pand zo grondig gerenoveerd dat alleen de buitenmuren nog overeind stonden. Het bruine café is in trek bij studenten en andere liefhebbers van het grote scala speciaalbieren, wijnen en bijzondere distillaten dat op de kaart staat.

Al 22, 23 jaar zijn Paul Schreurs en Gert de Graaf maatjes. En vanaf eind ’93 ook compagnons, toen beiden het naar eigen zeggen oudste café van de stad overnamen. Deze kwalificatie leunt vooral op oude documenten die al in 1511 melding maken van bieropslag in de kelder van In de Blaauwe Hand. De twee ex-studenten hebben van het café een dranklokaal gemaakt waar acht bieren uit de kraan stromen, en pakweg veertig soorten uit de fles voorhanden zijn. Maar waar ook wijn, Hollands gedistilleerd en whisky in een grote diversiteit aanwezig is.

Twee jaar geleden bleek een forse verbouwing noodzakelijk. De 600 jaar oude spanten stonden op het punt het te begeven. Vier maanden bleef het café gesloten, maar al meteen na de heropening zat de loop er weer in. Misschien wel het gevolg van de gastenbenadering, die volgens de beide uitbaters de hoogste prioriteit geniet. Dit heeft tot gevolg dat een gemêleerd publiek het café weet te vinden. Van studenten tot politici, van jonge ouders tot zakenlui. Paul Schreurs: ‘Nijmegen is een studentenstad, dus hebben we te maken met veel wisselingen in het gastenbestand. Maar de mensen die hier komen, komen echt op bezoek. Een soort huiskamergevoel. Dat proberen we ook uit te stralen. Veel studenten nemen hun ouders ook hier mee naar toe. Om ze hun stamkroeg te laten zien.’

Bekijk het in- en exterieur van In De Blaauwe Hand

Vanaf half zes gaat de keuken open en is er keuze uit dagschotels en diverse kleine gerechten waaruit de klant zelf een volledige maaltijd kan samenstellen. ‘Het tapas-idee’, zegt Gert de Graaf, die zelf regelmatig in het kleine keukentje is te vinden dat zich – net als het eetgedeelte – op de eerste verdieping bevindt. Als voormalige brouwmeester bij Bierbrouwerij De Raaf in Heumen stond Gert ooit nog aan de wieg van het witbier Witte Raaf. De inmiddels tot De Hemel omgedoopte brouwerij verhuisde een paar jaar geleden naar de Commanderie van Sint Jan, op een steenworp afstand van het historische café. Uit de ketels van deze stadsbrouwerij stroomt onder andere de Rooie Tiep Top, het huisbier van In de Blaauwe Hand.

Iedere zondag worden op de zithoek naast de ingang planken gelegd. Op het plankier vinden dan optredens plaats van jonge artiesten. In een historische omgeving als In de Blaauwe Hand zijn speelautomaten taboe, maar wel kan er volop worden geschaakt en gedamd en zijn de onder studenten populaire spellen Triviant en Go aanwezig.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels