artikel

Leffe viert 850e verjaardag

Horeca

In een paar jaar tijd zijn de abdijbieren van Leffe wijd verspreid in de Nederlandse horeca. Vooral de Leffe Blond wordt veelgetapt. De gelijknamige abdij waar het bier eeuwenlang werd gebrouwen, bestaat in 2002 850 jaar. Eenmalig werden de poorten van de abdij opengesteld. Misset Horeca woonde een deel van de jubileumactiviteiten bij en zei geen nee tegen de gevulde bokalen.

Leffe viert 850e verjaardag

Sinds de bieren van Leffe zijn geschaard onder de op expansie gerichte vleugels van de Belgische brouwgigant Interbrew gaat het crescendo met het merk. In Frankrijk is Leffe het best verkochte speciaalbier en in België de snelste groeier in het abdijbierensegment. Ook in Nederland zijn de bieren in vrijwel ieder Interbrew-café (Dommelsch en Oranjeboom) veelgevraagd. Niet slecht voor een bier dat in opdracht van de abdij van Leffe in 1952 nieuw leven werd ingeblazen als remedie tegen de financiële problemen van de abdij. In dat jaar sluit de abt een overeenkomt met brouwer Albert Lootvoet. Niet veel later begint de telg uit een oud brouwersgeslacht in zijn brouwerij De Fontein in Overijse met de productie van een donker bier.

Voor het eerst sinds 1809, het jaar dat de abdij in het Ardennenstadje Dinant stopte met het zelf brouwen van bier, is er weer Leffe verkrijgbaar. Het bier slaat aan, en al snel wordt het assortiment uitgebreid met nieuwe bieren. In 1977 bedraagt de productie 60.000 hectoliter. Voor collega Artois interessant genoeg om de kleine branchegenoot in te lijven. Als tien jaar later Artois (Stella Artois) en Piedboeuf (Jupiler) fuseren, ontstaat Interbrew. Inmiddels is zij uitgegroeid tot het tweede brouwconcern van de wereld.

Tegenslagen
Zoals met zoveel jubilea is het maar vanaf welk jaar er gerekend wordt. Bij de festiviteiten rondom het 850-jarig bestaan van de abdij van Leffe is de stichting in 1152 het uitgangspunt. De brouwactiviteiten zijn van recentere datum. Al is 1240 ook al een behoorlijke tijd geleden. In dat jaar koopt de abdij de brouwerij van Saint Médart, gelegen aan de overkant van de Maas. Net als zoveel andere kloostergemeenschappen heeft ook de abdij van Leffe te kampen met de nodige tegenslagen. Overstromingen, invasies van vijandige troepen en brand verwoestten in de voorgaande eeuwen meerdere keren de gebouwen. Nog in de Eerste Wereldoorlog vernielden Duitse soldaten de abdij en vermoordden de paters van Leffe. Pas in 1928 nemen de monniken van het nabijgelegen Tongerlo de abdij over en wordt de wederopbouw ter hand genomen.

Een deel van al die rampspoed wordt gememoreerd in het museum dat recent tegenover de abdij werd geopend. In het kleine pand worden bezoekers verder op de hoogte gebracht van de historie van de Leffe-bieren en de bewoners van de abdij. Oude pullen, glazen, flessen en etiketten passeren de revue. Het museum is bewust buiten de poorten van de abdij gesitueerd. De zeventien bewoners van het immense abdijcomplex zijn wars van drukte en houden normaalgesproken de poort potdicht voor toeristen en belangstellenden.

Ter gelegenheid van het jubileum werd eenmalig een uitzondering gemaakt tijdens de Open deurdagen. Drie dagen lang konden er gerechten worden gegeten bereid met Leffe-bier, vonden er klassieke (orgel)concerten plaats en werden op diverse locaties in de abdij historische taferelen uitgebeeld.

Café Leffe
Voor wie het gamma Leffe-bieren ook in een meer caféachtige omgeving wilde drinken moest een paar honderd meter lopen en neerstrijken op het terras van Café Leffe in Dinant. Met uitzicht op de Maas aan de ene kant en de hoog boven het stadje uittorende Citadel anderzijds is het hier goed toeven.

De thematisch ingerichte cafés zijn in Nederland nog onbekend, maar in Frankrijk en België zijn er respectievelijk al 36 en 13 geopend. Ook in Italië heeft het caféconcept inmiddels zijn intrede gedaan. Nederland zal op korte termijn geen Leffe-cafés krijgen. Volgens Jan Laurijssen, hoofd pr van Interbrew Nederland, wordt in ons land ingezet op de Belgische Biercafés waar niet het abdijleven, maar de uitstraling van het Belgische buurtcafé de boventoon voert.

De vier van Leffe
Leffe Blond: Een droog, fruitig, licht kruidig bier, met een volle, tikje zoetige smaak. Het aroma is licht moutachtig. Het bier heeft een alcoholgehalte van 6,6% alcohol en wordt veel van de tap verkocht. Interbrew wil bier graag vaker een begeleider laten zijn van gerechten en zegt dat de blond prima geserveerd kan worden in plaats van een rode Bordeaux.

Leffe Dubbel: Bitterder dan de blonde variant, maar met een vrijwel identiek alcoholgehalte, 6,5%. Het bier is vol van smaak, en de gebruikte geroosterde gerst geeft het bier een aromatische zoetheid. Een goede begeleider van streekgerechten en een equivalent van een krachtige rode Bourgogne.

Leffe Tripel: Het zwaarste Leffe bier heeft een alcoholgehalte van 8,4%. Licht bitter, en een kruidige smaak van koriander en sinaasappel. Interbrew vergelijkt de tripel met een robuuste wijn als de Châteauneuf du Pape uit de Rhônevallei of wijn van de Viognier-druif. De Leffe tripel gist na op de fles.

Leffe Radieuse: De minst bekende Leffe-variant heeft een alcoholgehalte van 8,2%. De kleur is robijnrood en de smaak is iets bitterder dan de tripel. Leffe Radieuse combineert een fruitig aroma (banaan, citrusfruit, koriander en kruidnagel) met een milde scherpte.

Leffe adviseert voor alle bieren een serveertemperatuur van 5°C. Dit komt inderdaad de doordrinkbaarheid ten goede. Maar zeker bij de twee zwaarste bieren, tripel en radieuse, zal de smaak dan niet volledig tot zijn recht komen. Serveren op 8 à 10°C is koud genoeg.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels