artikel

Paddy O’Ryan, Leeuwarden

Horeca

Vier jaar geleden bezocht ze Ierland voor het eerst, en vrijwel meteen werd Baukje de Vries door het land gegrepen. De horecaondernemer uit Leeuwarden besloot een echte Ierse Pub in de Friese hoofdstad te realiseren. Met Guinness van de tap, Irish stew op de kaart, en Engels als voertaal. Paddy O’Ryan is een ontmoetingsplaats waar iedereen zich op zijn gemak voelt.

Als de jury Paddy O’Ryan bezoekt, loopt Baukje de Vries nog met een kruk. Een paar weken eerder heeft ze haar knie gebroken, en geruime tijd kon ze niet in haar Ierse pub aanwezig zijn. Chef-kok en zoon Frank Homan had in diezelfde periode de handen vol aan de start van zijn eigen restaurant in Harlingen en vertoefde daarom ook regelmatig elders. ‘Ik neem echt mijn petje af voor het personeel. Alles waar we vóór die tijd zo op gehamerd hebben, bleek te werken. Paddy liep gewoon lekker door. Ze zijn ook apetrots op deze nominatie. Het was echt hun feestje’, zegt Baukje de Vries.

De Vries is een bekend gezicht in de Leeuwarder horeca. Voor ze met Paddy O’Ryan begon zwaaide ze de scepter over café De Stee in dezelfde stad. En ze is voorzitter van de Leeuwarder afdeling van KHN. Vanuit die functie was ze actief betrokken bij het invoeren van huisregels in de horeca in de provinciehoofdstad. Ook stond ze aan de basis van het regelmatige overleg tussen horeca, politie en gemeente, opgestart na de dood van Meindert Tjoelker.

Bekijk het in- en exterieur van Paddy O’Ryan

Nu de knie is genezen, is er weer ruimte om plannen voor de toekomst uit te werken. Een opvolger voor zoon Frank is gevonden, en als het bovenste gedeelte van het pand beschikbaar komt zal de keuken worden verplaatst en uitgebreid. ‘We willen meer gerechten op de kaart zetten.’ Tussen zes en tien uur ’s avonds is het met name op de eerste verdieping van Paddy O’Ryan druk met eters. De kaart is sterk Iers getint, al zijn niet alle gerechten op dit land geënt. ‘We hebben wel eens pasta geprobeerd, maar dat werd niet geaccepteerd’, vertelt Frank Homan. ‘Tot ’s avonds laat kunnen de mensen hier ook gewoon een Irish breakfast krijgen. Daar is veel vraag naar en de keuken is toch open. Wat dat betreft zijn we heel flexibel.’ Iedere veertien dagen is er live muziek in de pub.Paddy O’Ryan is een laagdrempelig café.

Waar buitenlandse toeristen en studenten makkelijk naar binnen lopen, maar ook stadsbewoners en huisvrouwen na een middag winkelen graag komen. De Vries: ‘Het huiskamergevoel. Hier kun je even rustig zitten. De leden van Twarres komen hier ook wel eens. Ze worden dan niet lastiggevallen. We willen een ontmoetingsplaats zijn voor iedereen. Dat proberen we heel sterk uit te stralen.’

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels