artikel

Sla op verzoek

Horeca

Tien jaar geleden vroeg Fred Dijsselbloem, Euro-Toques-kok en -restaurateur van De Stad Rome (Warmond) tijdens een bezoek aan een zaadveredelingsbedrijf om ‘sla waar je niet zoveel van weg hoeft te gooien’. Recentelijk kwam hij weer bij veredelaar Rijk Zwaan in De Lier en kreeg Salanova onder ogen. Zijn wens is uitgekomen.

Sla op verzoek

Salanova heeft bladeren die zeer diep zijn ingesneden in de krop. Met één snijbeweging maakt een kok dus alle bladeren los van de kern. Bovendien zijn alle bladeren even lang en daardoor allemaal bruikbaar.

‘Bijkomend voordeel is dat de sla erg knapperig is en ook lekker’, zegt Maurice Wubben van Rijk Zwaan. ‘Daar hebben we ’m niet op gekweekt.’ Dijsselbloem beaamt het positieve geluid over de smaak. ‘Het is een soort kropsla, met een smaakondertoon die naar frisé neigt.’

De sla ligt nog niet in de schappen van de groothandel. Is dat wel het geval, dan gaat Dijsselbloem Salanova gebruiken in groene salades en als garnituur. De prijs voor de horeca zal ongeveer gelijk zijn aan die van een krop lollo rosso, circa €1,35 per krop.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels