artikel

Bokbierfestival drukker dan ooit

Horeca

Het Pint Bokbierfestival trok vorig weekend een recordaantal van bijna 10.500 bezoekers, ruim 1500 meer dan vorig jaar. In de Amsterdamse Beurs van Berlage was vooral de Ezelenbok populair. Het bier werd voorafgaand aan de opening van het festival voor het tweede achtereenvolgende jaar uitgeroepen tot Lekkerste Bokbier.

Bokbierfestival drukker dan ooit

Het Pint Bokbierfestival vond dit jaar voor de 25e keer plaats. Een verklaring voor het grote aantal bezoekers heeft festivalvoorzitter Erna Bakker daags na afloop nog niet. ‘Het was ook museumnacht in Amsterdam, waardoor er misschien wat mensen extra bij ons naar binnen zijn gelopen. En zondag hadden we rotweer. Dat helpt ook altijd wel.’

De ruim 10.000 bezoekers hadden keuze uit 49 bokbieren en sloegen in totaal 55.000 glazen van het donkere bier achterover. Volgens Bakker heeft het festival hiermee de grenzen van de groei bereikt. ‘We hoeven ook niet groter te worden. Anders moeten we verhuizen naar de RAI, en dat willen we niet.’

Het merendeel van de bokjes was afkomstig uit Nederland. Populair bleek Nelis, het bokbier van de nieuwe Amsterdamse bierbrouwerij De Prael. Lange rijen ook voor de stand van de Stichting Noord-Hollandse Alternatieve Bierbrouwers.

De brouwers van het Ezelenbok glommen van trots. Voor het tweede achtereenvolgende jaar werd hun najaarsbier uitgeroepen tot ’s lands lekkerste bokbier. Tijdens een uitgebreide blindproeverij, opgezet door de biergildes van biercafés ’t Arendsnest in Amsterdam en De Bonte Koe in Purmerend, kwam dit bokbier als het meest smakelijke naar voren. Verspreid over twaalf voorrondes in vier verschillende biercafés beoordeelden 280 proevers de afgelopen weken ‘blind’ bijna veertig bokbieren. Zeven bokbieren schopten het tot de finale. Na de Ezelenbok was de tweede plaats voor het Texelse bokbier en op de derde plaats eindigde de Gulpener Herfstbock.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels