artikel

De juiste hoeveelheid zitplaatsen per bedrijfstype in de horeca

Horeca

Hoeveel ruimte heeft uw gast eigenlijk nodig? Met het onderstaande schema krijgt u een indicatie van de gemiddelde ruimte per gast inclusief tafel, stoel en loopruimte.

De juiste hoeveelheid zitplaatsen per bedrijfstype in de horeca
Restaurant Moon in A’dam Toren

Handig bij het bepalen van uw routing.

Kosten per m2
Budgetteer zo’n 1.600,- euro per m2 voor uw horecainrichting. Dit bedrag is inclusief bouwkundige aanpassingen, technische installaties, meubilair, vloerbedekking, gordijnen en geluidsinstallatie.

Café 1,00 tot 1,25 m2
Eenvoudig restaurant 1,00 tot 1,25 m2
Middenklasse restaurant 1,25 tot 1,75 m2
Luxe restaurant 1,50 tot 2,00 m2
Cafetaria 0,90 tot 1,10 m2
Bedrijfsrestaurant 0,75 tot 1,00 m2

Dat betekent concreet de volgende aantallen bij 40, 60, 80 en 100 zitplaatsen :

40 60 80 100
Café 44 m2 66 m2 88 m2 110 m2
Café-Restaurant 52 m2 78 m2 104 m2 130 m2
Restaurant 60 m2 90 m2 120 m2 150 m2
A la carte restaurant 80 m2 120 m2 160 m2 200 m2

Lees ook: Vergroot de voorsprong op uw concurrentie

Naast het aantal stoelen, is ook het soort stoel van belang. Iedere stoel vereist analyse. Wat is de gewenste manier van zitten, hoeveel ruimte mag de stoel innemen en welke uitstraling wil je? Marketingdirecteur Eric Roest van Satelliet geeft Misset Horeca tips bij de zoektocht naar de ideale stoel. Lees hier het hele artikel.

 Checklist voor het vinden van de juiste stoel

  • Wat is het type bedrijf?
  • Welk product komt er uit de keuken?
  • Wie is de gast?
  • Welke functionaliteit of manier van zitten is gewenst? Kort of langdurig verblijf, hoog of laag, loungen of dineren.
  • Hoe is de ruimte ingedeeld? Waar zitten de ramen, de bar, de keuken en toiletten?
  • Wat is de smaak van de ondernemer?

Trends voor 2017

Welke materialen, vormen, stoffen en kleuren kunnen we in 2017 verwachten?

  • Rotan: komt terug
  • Duurzaamheid: blijft
  • Industrieel: vervaagt
  • Warme velours stoffen: steeds meer
  • Grote meubels: ja
  • Effen stoffen: zeker
  • Natuurkleuren: in opmars (aubergine!)
  • Vintage: minder populair
  • Groentrend: groeit door (bamboe, botanisch, nature)
  • Geometrie: ja
  • Ronde vormen: gewoon naast geometrie

Leestip: Wat is in en wat is uit: tien ontwikkelingen in de horeca

Reageer op dit artikel