artikel

Decibellen op een rij

Horeca

Wees bewust van het gemiddelde geluid dat een horecabedrijf produceert. In schema een overzicht van de gemiddelde decibellen per bedrijfstype.

Restaurant 55 – 75  decibel
Bruincafé 75 – 80 decibel
Café met dansmuziek 90 – 100 decibel
Disco met live muziek 95 – 105 decibel
Disco met housemuziek 95 – 110 decibel

Praktijkvoorbeelden
In een restaurant met een geluidsniveau van 55 – 65 decibel is rustig praten zonder stemverheffing mogelijk. In een café/bar (75-85 decibel) moet u hard praten om u verstaanbaar te maken. In een feestzaal (95 decibel) heeft praten geen zin meer.

Zo beschermt u uw personeel tegen geluid

Wat zegt de wet?
Toelaatbare geluid buiten op de gevel van een woning van derden, of op de gevel van een ander geluidsgevoelig gebouw.

gemiddeld piekgeluid
Tussen 07.00 en 19.00 uur 50 decibel 70 decibel
Tussen 19.00 en 23.00 uur 45 decibel 65 decibel
Tussen 23.00 en 07.00 uur 40 decibel 60 decibel

Toelaatbare geluid wanneer woonruimte boven of naast het horecabedrijf is.

gemiddeld peikgeluid
Tussen 07.00 en 19.00 uur 35 decibel 55 decibel
Tussen 19.00 en 23.00 uur 30 decibel 50 decibel
Tussen 23.00 en 07.00 uur 25 decibel 45 decibel

Deze geluidseisen gelden niet voor:
- geluid gemaakt op een onoverdekt, onverwarmd terrein, dat geen binnenplaats is
- het komen en gaan van gasten
- het laden en lossen van goederen tussen 07.00 en 19.00 uur

In gebieden waar veel horeca is gevestigd, bijvoorbeeld de binnenstad, kan een gemeente de geluidseisen versoepelen. In zo’n geval gelden afwijkende richtwaarden. Informeer hiervoor bij uw gemeente.

Pas op met housemuziek

Dit muziekgenre bevat veel geluid met een lage frequentie, waarmee u snel de geluidslimiet overschrijdt.