artikel

Meldingsformulier helpt u op weg

Horeca

Uw horecabedrijf moet tegenwoordig ófwel aan de speciale voorschriften van de Wet milieubeheer voldoen, ofwel aan de algemene voorschriften van het Besluit horeca-, sport- en recreatieinrichtingen milieubeheer. Het klinkt nogal ingewikkeld, maar door een eenvoudig meldingsformulier weet u direct onder welke regeling u hoort. In beide gevallen heeft u te maken met de plaatselijke voorschriften van de Algemene Plaatselijke Verordening. Informeer hiervoor bij uw gemeente. Steeds als u een verandering in uw bedrijfssituatie aanbrengt, dient u zo’n formulier in te vullen.

Wanneer uit het meldingsformulier blijkt dat u een akoestisch rapport moet indienen, informeer dan bij de gemeente naar een lijst met adviesbureaus. Een standaard rapport kost ongeveer € 1.000,-. Een rapport voorzien van adviezen over geluidsisolatie kost ongeveer € 2.000,-.

Decibellen in de horeca

Schakel vervolgens een bouw- of installatiebedrijf in om de akoestische maatregelen te bewerkstelligen. Laat uw akoestisch adviseur de eisen voorleggen aan het bouw- of installatiebedrijf en het werk controleren. Tref geluidsreducerende maatregelen op drie niveaus: de bron, het gebouw en aan ingangen en terrassen.

Bron:

  • bevestig een geluidsniveaubegrenzer op uw geluidsinstallatie

Gebouw:

  • dicht geluidslekken zoals kieren bij een houten vloer, ramen en deuren
  • vervang enkel glas voor dubbele beglazing
  • bedek platte daken met grind of betontegels
  • plaats voorzetramen of dubbele kozijnen zodat u een spouwbreedte realiseert van 50 mm of meer
  • plaats zelfdragende plafonds. Deze hangen met speciale regels aan de bovengelegen vloer
  • plaats geperste steenwol tussen het loopvlak van de vloer en de ondersteunende constructie
  • plaats voorzetwanden (halfsteens metselwerk of gipskartonplaten) aan de binnenzijde van de gevel. Voorzetwanden moeten zo zwaar mogelijk en buigslap zijn.
  • plaats geluiddempers in het ventilatiekanaalsysteem
  • omkast koelcompressoren

Maatregelen voor toegangen, terrassen en terreinen:

  • plaats een sluisdeur. Hiermee creëert u een bufferzone voor het geluid tussen een lawaaiige ruimte en de geluidsgevoelige ruimte.
  • bevorder dat de bezoekers gespreid vertrekken. Laat uw portier dit regelen.
  • plaats in- en uitgangen zover mogelijk van huizen af.

Meldingsformulier

Een voorbeeld van het Meldingsformulier Besluit horeca-, sport- en recratieinrichtingen milieubeheer kunt u hier downloaden.

Voorzijde formulier

Achterzijde formulier