artikel

Negen keer sla

Horeca

Dankzij de kasteelt kan sla jaarrond op de kaart staan. Ook in gebieden waar het weer de teelt in de koude grond toelaat, komt sla vaak vanonder glas. Koks zijn immers dol op een schone krop, en buiten hebben regen, modder en wind vrij spel. Belangrijke leveranciers van de sla die in de Nederlandse groothandel verkrijgbaar is, zijn Frankrijk, Nederland, Italië, Portugal, Engeland en Spanje. Deze week in Kookmarkt! 9 slasoorten.

IJsbergsla
Smaak
Zeer neutraal van smaak. Het is echt de dressing die er smaak aan moet geven.
Lekker in/als/bij
Als Oosters bijgerecht zeer kort roerbakken en op smaak brengen met gember, knoflook en zoete ketjap.
Bijzonderheid
Oorspronkelijk uit de Verenigde Staten. Lang houdbaar. Lekker knapperig.
Prijs
€0,95 per krop

Eikenbladsla (Rood/Groen)
Smaak
De op eikenblad gelijkende bladen smaken licht nootachtig.
Lekker in/als/bij
In een gemengde salade met een vinaigrette van olie, azijn, kappertjes, gehakte ui, peterselie, dragon, kervel en bieslook.
Bijzonderheid
De rode variant komt het meest voor. Beide soorten zijn zeer beperkt houdbaar.
Prijs
€0,65 per krop

Lollo Rosso/Lollo Biondo
Smaak
Licht bitter
Lekker in/als/bij
Garnering op broodjes en salades dankzij fijne rand.
Bijzonderheid
Deze sla komt oorspronkelijk uit Italië. Ongeveer twintig jaar geleden kwamen de eerste kroppen op de Nederlandse markt. De rode kleur komt van een pigment genaamd anthocyaan. In het verleden was de lollo veel bitterder. Nieuwe rassen zijn zachter van smaak.
Prijs
€0,65/€0,55 per krop

Bindsla
Smaak
Zoetig en knapperig
Lekker in/als/bij
Garnering op sandwiches.
Bijzonderheid
Een van de oudste vormen van sla. In geschriften uit Egyptische piramides staan al afbeeldingen van bindsla, ook wel Romaanse of Romeinse sla genoemd. Deze naam dankt de sla aan het feit de Romeinen hem op het Griekse eiland Kos ontdekten en naar Rome brachten.
Prijs
€1,45 per krop

Little gem
Smaak
Zeer zoet voor een slasoort.
Lekker in/als/bij
Door de korte stevige bladeren zijn ze geschikt om mee te dippen.
Bijzonderheid
Zeer populair in Groot-Brittannië. Little gem lijkt op bindsla. Meestal wordt alleen het zoetige hart gegeten, dus zonder de buitenbladeren.
Prijs
€1,85 per twee stuks

Bataviasla (Rood/Groen)
Smaak
Licht zoetig, knapperig (hoewel niet zo knapperig als ijsbergsla).
Lekker in/als/bij
In een gemengde salade met kruiden en een heel lichte dressing van olie en azijn.
Bijzonderheid
Kort na de Middeleeuwen ontstaan door een spontane mutatie. In Europa vooral in Frankrijk en Spanje geteeld.
Prijs
€1,85 per krop

Veldsla
Smaak
Licht nootachtig.
Lekker in/als/bij
Rauw verwerkt in salades, met verkruimeld hardgekookt ei en citroensap of een vinaigrette. Ook lekker in combinatie met fijngehakte bieten.
Bijzonderheid
Er zijn twee variëteiten verkrijgbaar: lichtgroene jonge blaadjes en wat oudere donkergroene blaadjes, die wat steviger zijn. De jonge veldsla is vooral populair in België en Nederland. Fransen en Duitsers zijn meer gecharmeerd van de donkergroene blaadjes. Veldsla bevat relatief veel ijzer en vitamine C.
Prijs
€13,50 per kilo

Botersla/Kropsla
Smaak
Zoet en zacht, beetje vettig.
Lekker in/als/bij
Stoven en op smaak brengen met peper en zout. Of traditioneel als garnituur bij zware salades.
Bijzonderheid
Botersla bestond, in een minder kroppende vorm, al in de 18e eeuw. Veredelingstechnieken hebben geleid tot de krop sla die nu bekend is. In Frankrijk lijkt botersla aan een tweede jeugd te beginnen, waarbij vooral de gele harten populair zijn.
Prijs
€0,70

Frisée
Smaak
Licht bitter en kruidig.
Lekker in/als/bij
Rauw gegeten met een dressing van olijfolie. Deze olie combineert goed met de bitterheid van de frisée.
Bijzonderheid
Eigenlijk is dit een soort oeroude andijvie. Ongeveer vijftien jaar geleden is frisée vanuit Italië en Zuid-Frankrijk geïntroduceerd in Noordwest-Europa.
Prijs
€1,95 per krop