artikel

Tweewekelijks wisselende kaart houdt me scherp

Horeca

In de meest noordelijke provinciehoofdstad van Nederland, in Groningen, runnen Feico en Anita Risakotta hun huiskamerrestaurant De Benjamin. Ze serveren er diners met een klassieke, Franse inslag en een Oosters tintje. Elke twee weken is er een andere menukaart, want Feico wil graag creatief blijven.

Giraffen op de vensterbank, op een schilderij en zelfs als servetring. Wie bij restaurant De Benjamin in de stad Groningen te gast is, kan het beest met de lange nek niet mislopen. De giraf speelt ook de hoofdrol in het logo van de eetgelegenheid. ‘Toen we drie jaar geleden de zaak overnamen, waren er al giraffen aanwezig. Wij hebben het uitgebreid. Ons motto is dat we met er met kop en schouders bovenuit steken’, vertelt Anita Risakotta. Samen met haar man Feico is ze de eigenaar van De Benjamin. De giraffen in het bedrijf zijn een eyecatcher. ‘Bijna alle gasten stellen er vragen over.’

Met name zakelijke eters, maar ook particulieren van alle leeftijden bezoeken het huiskamerrestaurant van de Risakotta’s. Het pand is net buiten de stadsring gelegen en dateert uit 1800. Van binnen is het modern ingericht met zwarte stoelen en strak gedekte tafels met lindegroen linnen. In totaal zijn er 26 couverts.

Motiveren
Het echtpaar Risakotta verzorgt het leeuwendeel van het werk in de zaak. Anita vervult de functie van gastvrouw en Feico staat achter de kachel. Daarnaast zijn er een leerling en twee stagiaires in dienst. ‘We zijn zelf in de horeca opgegroeid en willen graag mensen motiveren voor dit werk’, vertelt Anita, die onder meer werkzaam was in hotels en cateringbedrijven.

Ook haar man kan bogen op een brede horeca-ervaring. ‘Ik heb in verschillende bedrijven in Nederland, Zwitserland, Portugal en Frankrijk gewerkt, variërend van bistro tot sterrenrestaurant.’ Toch keerde hij na deze culinaire omzwervingen terug naar zijn geboortestad Groningen.Lunchen in een restaurant is voor de Groningers geen gewoonte. ‘Ze pakken liever snel een broodje’, vertelt Anita. Daarom is De Benjamin alleen voor het diner geopend. Naast een dagelijks surprisemenu vermeldt het schoolbord een tweewekelijks wisselende kaart. ‘Dat houdt je scherp. Koks hebben de neiging om terug te vallen in gewoontes’, vindt de chef-kok. Door telkens het menu te wijzigen blijft Risakotta creatief. ‘Ik zit vol ideeën, en zo kan ik ze kwijt.’

Zijn kookstijl omschrijft de van origine Molukse kok als een mix tussen de Franse klassieke keuken met Oosterse invloeden. In beginsel kookt hij als de oude fusionkeuken: een Franse basis met wereldse accenten. Zoals zalm met yakitorisaus (op basis van sojasaus, saké en suiker). Van het totaal vermengen van Franse en Oosterse invloeden, zoals in de moderne fusion-kookstijl, moet Feico niets hebben. ‘Dat vind ik te overdreven.’

De Franse klassieke keuken blijft zijn favoriet. In Frankrijk ligt ook de droomwens voor de toekomst van de Risakotta’s. ‘Ik zou graag een chateau beginnen in de Ardèche. De eetcultuur is daar anders dan hier in het noorden. Je kunt in Frankrijk lekker buiten leven en eten. Ook het weer is daar beter, en ik ben een warmweermens.’

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels