artikel

Van aardappel… tot slaatje

Horeca

Foto 1:De via handelaren en termijnmarkt aangekochte aardappels liggen in de bunker opgeslagen. Op de foto is het transport vanuit deze bunker naar de schrapmachine te zien. Daarna worden de aardappels, al dan niet in blokjes of schijven gesneden, gekookt. Foto 2:De gekookte aardappels worden in kratten gestort. Voordat dit gebeurt worden de kratten machinaal […]

Foto 1:
De via handelaren en termijnmarkt aangekochte aardappels liggen in de bunker opgeslagen. Op de foto is het transport vanuit deze bunker naar de schrapmachine te zien. Daarna worden de aardappels, al dan niet in blokjes of schijven gesneden, gekookt.

Foto 2:
De gekookte aardappels worden in kratten gestort. Voordat dit gebeurt worden de kratten machinaal gedesinfecteerd. De kratten met de gekookte aardappels worden vervolgens snel teruggekoeld. Voordat de aardappels in de salades worden verwerkt, blijven ze een dag in de koeling. Dit komt de smaakontwikkeling ten goede.

Foto 3:
Onder andere kruiden, specerijen en mayonaise worden in een roestvrijstalen kuip samengevoegd. De kruiden en dergelijke zijn van tevoren volgens receptuur afgewogen. Dit mengsel van smaakmakers gaat daarna samen met de aardappels en het vlees (voor bijvoorbeeld een rundvleessalade) in de mengmachine rechts op de foto. De roestvrijstalen bakken zijn qua maatvoering volgens een bepaalde norm uitgevoerd en zijn daardoor bij alle machines te gebruiken.

Foto 4:
De nu gemengde salade wordt automatisch in de kuipjes geportioneerd. Een volautomatische ‘saladelijn’ kan tot wel 10.000 slaatjes per uur produceren.

Foto 5:
Volkomen automatisch worden de bolletjes salade afgegarneerd met mayonaise of een andere saus en in dit geval stukjes augurk en bospeen. Bij dit slaatje, een ‘Russisch ei’, worden de halve eieren met de hand op de slaatjes gelegd. Dit is een niet te automatiseren onderdeel, dan zou namelijk het eigeel uit het eitje vallen. Het bakje wordt voorzien van een deksel en etiket met houdbaarheidsdatum.

Foto 6:
Volautomatische inpakmachines vouwen en lijmen dozen en zetten daar de slaatjes in. De dozen gaan op pallets het gekoelde magazijn in waarna ze vervoerd worden naar de afnemers zoals horecagrossiers.

Foto 7:
Gedurende het hele productieproces vinden controles plaats om de kwaliteit van de producten te garanderen. Zo wordt op een zeker moment de zuurgraad van de salade gemeten. Maar ook, zoals op de foto worden van een gereed product monsters genomen voor bacteriologisch onderzoek.

Foto 8:
De salades vinden, op diverse wijzen verpakt, hun weg naar horeca, catering en consument. Zo zijn er onder Fano-label emmers variërend van 2,5 tot 10 kg voor grootverbruikers. Onder het Abee label levert FanoFineFood ook kant-en-klare slaatjes. Deze zijn voornamelijk bestemd voor het winkelbedrijf, pompshops en dergelijke, maar ook cafetaria’s nemen de kant-en-klare slaatjes in assortiment.

Foto 9:
Product Manager Foodservice Paula Arends en Commercieel Manager Jan Broersma genieten van een slaatje. ‘We zijn niet alleen producent maar verzorgen voor onze afnemers ook workshops professioneel salades opmaken. Bovendien ondersteunen we de ondernemers binnen de cafetaria- en cateringbranche middels de Fano Food Forums.’

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels