artikel

Zo bespaart u energie op verlichting

Horeca

Bespaar op energiekosten door gebruik te maken van energiezuinige lampen. Mits deze lamp het uiterlijk van de armatuur niet aantast. Gebruik energiezuinige lampen altijd wanneer ze de hele dag branden zoals bij toiletten, entrees en wandlampen. Gebruik bij parkeerruimtes aanwezigheidsdetectie. Het licht gaat pas aan wanneer er beweging is op de parkeerplaats. Dit bespaart energie […]

Bespaar op energiekosten door gebruik te maken van energiezuinige lampen. Mits deze lamp het uiterlijk van de armatuur niet aantast. Gebruik energiezuinige lampen altijd wanneer ze de hele dag branden zoals bij toiletten, entrees en wandlampen. Gebruik bij parkeerruimtes aanwezigheidsdetectie. Het licht gaat pas aan wanneer er beweging is op de parkeerplaats. Dit bespaart energie én het verlengt de levensduur van lampen. Koppel hieraan een tijdschakelaar zodat ver na sluitingstijd (wanneer de gasten al lang weg zijn) de verlichting niet meer pardoes aangaat, wanneer een vogel of hond passeert.

Besparing op verlichting in schema.

Type lamp energie-
verbruik
levensduur
in uren
kleurweergave prijs
Lagedruk
natriumlamp
zeer laag 7500 geen 50,-
Inductielamp zeer laag 60000 *) goed 100,-
Langwerpige
fluorescentielamp
laag 6000-12500 matig tot goed 8,50
Hogedruk
natriumlamp
laag 7500 slecht tot matig 50,-
Compacte
fluorescentielamp
gemiddeld 10000 goed 9,-
Halogeenlamp hoog 2000-4000 zeer goed 4,65
Metaalhalogeenlamp hoog 6000 matig tot goed 50,-
Hogedruk
kwiklamp
hoog 7500 slecht tot matig 25,-
Gloeilamp zeer hoog 1000 zeer goed 1,-
*) aanschafkosten zijn zeer hoog en alleen rendabel voor moeilijk bereikbare plaatsen.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels