artikel

Gegrilde tonijn met basilicumboter en courgette

Horeca

Ingrediënten:
tonijnmoten van ca. 150 g
alternatief: zwaardvis
50 g zachte roomboter
3 eetlepels basilicum (vers of diepvries van Darégal)
1 teentje knoflook
1 theelepel balsamicoazijn
zout, peper
1 courgette
6 zwarte olijven zonder pit

Gegrilde tonijn met basilicumboter en courgette

Laat de moten tonijn op kamertemperatuur komen. Smelt een klontje boter in een steelpan. Pers de teen knoflook erboven uit en voeg de basilicum toe. Laat dit mengsel afkoelen en roer de rest van de boter met de balsamicoazijn erdoor. Schep het botermengsel op een stuk aluminiumfolie en rol het op tot een worstje. Laat de boter in de koelkast in ca. 1 uur opstijven.

Snijd de courgette in kleine blokjes en de olijven in vieren. Snijd de basilicumboter in plakjes van ongeveer 1 cm. Smelt 1 plakje van deze boter in een pan en schep de courgetteblokjes en olijven erdoor. Voeg zout en peper toe en smoor de courgette afgedekt in ca. 8-10 minuten heel zachtjes gaar.

Verwarm de grill voor op de hoogste stand. Bestrijk de moten tonijn aan beide kanten met 1 plakje basilicumboter en leg ze op aluminiumfolie op het rooster, schuif het rooster vlak onder het hete element en grill de moten tonijn in ca. 5-7 minuten mooi bruin, van binnen zijn ze dan nog net roze. Keer de moten halverwege. Schep de gesmoorde courgette op twee warme borden. Leg de tonijn erop en leg op elke moot 2 plakjes basilicumboter. Lekker met pasta.