artikel

Grand marnier

Horeca

Als er één likeur internationale faam heeft verworven, dan is het wel Grand Marnier. Overigens is de ene Grand Marnier de andere niet. Er zijn tal van soorten; zowel in kwaliteit, uitmonstering als prijs van elkaar verschillend.

De ‘gewone’ Grand Marnier is de Jeune, ofwel ‘de gele’, een sinaasappellikeur op basis van Franse brandy (cognac die niet uit de Cognac afkomstig is en dus geen cognac mag heten). Deze wordt vaak in de keuken gebruikt.

De Rouge is op basis van Franse cognac VSOP. Dan is er ook nog een Grand Marnier op basis van extra oude cognac (Napoleon). Deze variant werd ooit gemaakt ter gelegenheid van het honderdjarig bestaan in 1927. Ter gelegenheid van het 150-jarig bestaan werd eveneens een Grand Marnier uitgebracht (1977), de gouden Grand Marnier, op basis van cognac XO.

Ook uit de goede cocktailbar is Grand Marnier niet meer weg te denken. We hebben het dan over de Grand Marnier Rouge. Het aantal mixen waarin Grand Marnier wordt verwerkt is schier eindeloos. We doen een greep:

Alice in Wonderland
– 1 deel Grand Marnier
– 1 deel Tia Maria
– 1 deel Sauza Conmemorativo Tequila
Serveren als shot of in een cocktailglas.

57 T-bird with Honolulu Licence Plates
– 1 deel Grand Marnier
– 1 deel Bacardi Oro
– 1 deel Bols Red Orange
– 1 deel orange juice (jus d’orange)
Eveneens te serveren als shot of in een cocktailglas. Een ‘shot’ is overigens een klein cilindervormig glas waarvan de inhoud in één keer achterover geslagen wordt.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels