artikel

On top in Benidorm

Horeca

Benidorm heeft het hoogste hotel van Europa. Het vier sterren tellende Gran Hotel Bali telt het grootste aantal verticale meters, namelijk 186. Zelfs naast de andere al imposante hotels in de Spaanse badplaats steekt Bali er letterlijk met kop en schouders bovenuit.

Het bouwwerk maakte ook op de lokale bevolking zoveel indruk dat tijdens de (her)opening politie en een beveiligingsdienst moesten worden ingeschakeld. De massale toeloop zorgde namelijk voor nogal paniekerige taferelen. De ultranieuwsgierige belangstellenden wilden allen van het mega-uitzicht genieten.Het liefst gebruikten ze daarvoor een noviteit van het hotel, de twee aan de gevel voortglijdende transparante liften. Die zijn inmiddels een attractie op zich geworden. Zo populair dat directeur José Cano Galiana er entreegelden voor laat heffen. Een 24-uursbewaking bij de liften moet ervoor zorgen dat er geen onverlaten in de glazen kokers stappen.

Twin towers
Gran Hotel Bali lijkt op een Spaanse versie van de Twin Towers. Naast de 186 meter lange toren met spriet (die ook in het fraaie, strakke logo wordt gebruikt) staat de uit de jaren zeventig stammende ‘mini’ Bali. Maar, hoewel ongeveer één keer zo klein, nog steeds imposant. Het nieuwe complex telt onder meer een eigen garage, amusementshal, speeltuin, cyber café, twee restaurants, vier bars en 18 liften, waarvan twee dus panoramisch. Als die door de bellboy helemaal ‘on top’ zijn gebracht, blijkt op het dakterras pas echt hoe adembenemend het uitzicht is.

Het hart van het duo-gebouw, de enorme hal, had door kunnen gaan voor een modern museum. Door de enorme hoeveelheid glas en staal lijkt het kil over te komen, maar door subtiel gebruik van licht en het plaatsen van juist antieke accessoires komt het ook warm over. De hal is wel een voorbode van de grootte van het complex.In totaal worden er 776 kamers aangeboden. Twaalf daarvan zijn suites (500 euro per nacht), waarvan twee super-de-luxe (900 euro per nacht).

Ook zijn er nog 68 junior suites en zijn er tien hotelkamers speciaal geschikt gemaakt voor gehandicapten. En het moet gezegd, een uitspraak van de burgemeester ‘In Benidorm zijn drie sterren vier sterren en vier sterren vijf sterren’ wordt gestand gedaan. Want ook de ‘gewone’ kamers zijn zonder uitzondering ruim en beschikken over een balkon of terras. Bovendien valt ook over de faciliteiten niet te klagen. Airco, centrale verwarming, telefoon, satelliettelevisie, internetaansluiting, minibar, kluis en een perfect uitgeruste badkamer.

De kamerprijzen blijken behoorlijk mee te vallen. Wat dat betreft kan de kreet van de burgervader wel weer uit de kast worden getrokken. 39 euro per persoon per nacht (van 1 november tot half april, uitgezonderd de kerst- en oud en nieuwperiode). Kom daar maar eens om in andere buitenlandse viersterrenhotels.

Congres
Hoewel de hoogte eigenlijk de grootste attractie is, loopt ook de congresfunctie in de gaten. Ook al omdat Bali, samen met Melia, één van de weinige hotels is die actief is op dat gebied. De blikvanger is Palacio de Cristal (Chrystal Palace). Niet zo’n vreemde naam, gezien het vele glaswerk. Met een capaciteit van 1000 personen is dit het grootste congrescentrum van de hele streek, de Costa Blanca. De grote ronde zaal beschikt over de meest geavanceerde audiovisuele apparatuur. Maar niet alleen mannen in pak komen in het Palacio de Cristal en de omringende (!) congreszalen over de vloer. Ook trouwerijen zijn er al gehouden.

Over dat laatste gesproken: de newlyweds kunnen gebruik maken van een ander aansprekend item in het hotel, de luxe spa. Ofwel het healthcenter met jacuzzi, sauna’s, fitnesscenter, massagekamers en een schoonheidssalon. Gelegen op zo’n beetje de hoogste verdieping is het uitzicht over de Middellandse Zee weer fenomenaal. Size doesn’t matter? Forget it! Directeur Cano Galiana lacht dan ook. ,,De meeste mensen die hier een kamer boeken , willen er alleen een op de hoogste twintig etages.

www.granhotelbali.com

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels