artikel

Tomatensaus/Sauce tomate

Horeca

Ingrediënten voor één liter:

0,2 deciliter olie
100 gram vette mirepoix
1 blaadje laurier
1 gram tijm
1 teentje knoflook
150 gram knoflook
20 gram bloem
8 deciliter blanke fond
zout en suiker

Bereidingwijze:
Fruit de vette mirepoix, laurier, tijm en knoflook aan in olie.
Voeg de tomaten en/of tomatenpuree toe en laat deze even meefruiten.
Bestrooi dit mengsel met bloem en laat de bloem gaar worden op een laag vuur. Laat dit afkoelen.
Breng de blanke fond aan de kook, voeg een gedeelte van de fond toe aan het afgekoelde mengsel. Zet dit op het fornuis op een laag vuur en roer het mengsel goed glad met een garde.

Voeg de rest van de fond toe als het mengsel de fond heeft opgenomen. Roer ook dit geheel glad met de garde.
Laat deze saus een uur rustig doorkoken en roer regelmatig door de saus zodat deze niet aanbrandt.
Passeer de saus door een fijne zeef.
Voeg suiker en zout toe naar smaak en toepassing van de saus.