artikel

Aviko zeer waarschijnlijk in de etalage

Horeca

Aviko wordt hoogstwaarschijnlijk verkocht. Dat is het gevolg van het beleid van Cebeco Handelsraad, waarvan Aviko deel uitmaakt. Cebeco wil zich volledig gaan richten op de vleessector en schuift de activiteiten in de aardappel-, ei- en zadensector naar de achtergrond. Aviko, de grootste aardappelverwerker van Europa, past derhalve niet meer in de strategie van Cebeco.

De coöperatie van Cebeco heeft de grootste belangen in de vleessector. Tachtig procent van de omzet haalt het bedrijf door belangen in Dumeco en Kunhe + Heintz. R.J. Elzinga, directeur coöperatie en concern zaken van Cebeco:‘Er is gewoon te weinig geld om te investeren in alle sectoren. Onze achterban zit voor het grootste deel in het mengvoer en hebben dus het meest met de vleessector’. Cebeco wil eerst de financiële cijfers op een rij zetten en beslist daarna wat er met de productieketens gaat gebeuren.

Binnenkort komt Cebeco met een voorstel richting suikerconcern Cosun. Dit bedrijf heeft al een aandeel in Aviko van dertig procent, maar is zeer geïnteresseerd in de andere zeventig procent. Willy van Oorschot, afdeling Voorlichting van Cosun: ‘Cebeco zoekt een nieuwe toekomst voor Aviko. Wij hebben inmiddels met Cebeco gesproken en ze komen op korte termijn met een voorstel.’ Over de gevolgen voor de productielijn: ‘Mocht het tot een overname komen dan zal de horecaondernemer daar in eerste instantie niets van merken.’

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels