artikel

Cohen houdt vast aan evenementenbier

Horeca

Caféhouders in Amsterdam mogen op Koninginnedag buiten alleen evenementenbier schenken. Dit heeft burgemeester J. Cohen nogmaals duidelijk gemaakt in een gesprek met Koninklijke Horeca Nederland. Cohen blijft bij het besluit dat horecaondernemers buiten maximaal twee tapinstallaties mogen neerzetten en alleen bier met een laag alcoholpercentage van twee procent mogen schenken, aldus een woordvoerster van de gemeente.

De burgemeester licht tijdens een bijeenkomst op 11 maart samen met de horecaorganisatie zijn besluit aan de kroegbazen toe. ‘De burgemeester denkt op deze manier toestanden zoals vorig jaar op 30 april te kunnen voorkomen. Toen braken er rellen uit rond het Centraal Station’, zegt de woordvoerster.

P. Hermanides van de Koninklijk Horeca Nederland is uitermate teleurgesteld. ‘Cohen zegt wel oog te hebben voor mijn argumenten, maar blijft bij zijn besluit.’ Hij vreest dat mensen zich betutteld zullen voelen, naar binnen gaan om normaal bier te kopen en dan gaan duwen en trekken. ‘Dan wordt ‘crowd controll’ wel erg ingewikkeld en creëer je chaos’, zegt Hermanides, die namens alle Amsterdamse horecaondernemers overleg voert met de gemeente.

De horecaorganisatie zal alle mogelijkheden gebruiken om de gemeente alsnog op andere gedachten te brengen. Hermanides steunt de actie van advocaat R. Meester. Meester bereidt zich namens een groep cafébazen uit de binnenstad voor op juridische stappen. In een brief aan Cohen hebben de cafébazen onlangs geschreven niet akkoord te gaan met het tappen van evenementenbier.

Als het niet lukt de maatregel terug te draaien, adviseert Hermanides de caféhouders niettemin om buiten evenementenbier te schenken. ‘Boycotten vind ik niet verstandig. Daar hebben noch de bezoekers, noch de kroegbazen, noch de politie baat bij.’

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels