artikel

Dineshop Quick & Easy in Leusden

Horeca

René Gorter en Wim van den Hengel staakten in 1992 in Leusden hun goedlopende cafetaria, om er 800 meter verderop een zogenaamde maaltijdwinkel op te zetten. Snackkoerier volgde het proces ‘van cafetaria tot maaltijdwinkel’ destijds een jaar lang op de voet.

De formule bood in de eerste plaats een ruime keuze aan maaltijden, maar ook belegde broodjes en ijs, zowel om af te halen als om ter plekke te nuttigen. ‘Wim en ik zijn op onze muil gegaan’, kijkt René Gorter ruim negen jaar later zonder omhaal terug. ‘We hadden voor Quick & Easy een haalbaarheidsonderzoek laten verrichten, dat positief uitpakte. We konden met ons idee op veel zakenmensen rekenen, die met hun relaties voor een hapje liever niet naar een gewone cafetaria gaan. Verder zagen we gezinnen als doelgroep. Daar wreekte zich echter het concurrentiebeding met de koper van onze cafetaria. Dat liet in onze nieuwe zaak geen traditionele snackverkoop toe. Bij gezinnen die voor meeneemmaaltijden kwamen bleek dat een probleem. Voor de kinderen bestelden ze dan frites met een frikandel. Maar dat mochten wij dus niet verkopen. En toen we het een keer wel probeerden, kregen we meteen een advocaat aan onze broek.’

Vooral gezinnen met kinderen kwamen niet terug. Ander publiek bleef uit. De compagnons gingen er gaandeweg geestelijk bijna aan onderdoor. Wim van den Hengel verliet de zaak. René Gorter had het korte tijd later eveneens helemaal gehad. Nadat hij het concurrentiebeding had afgekocht, deed hij de maaltijdwinkel amper vijf jaar na de opening van de hand. ‘Ik denk dat ons concept uitstekend was’, zegt Gorter die nu mede-eigenaar is van een partycentrum bij de Piramide van Austerlitz. ‘Maar de markt was er nog niet rijp voor. Tegenwoordig, met al die tweeverdieners, zou ons concept veel beter aanslaan. We waren gewoon een paar jaar te vroeg.’

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels