artikel

Groeten uit Islamabad

Horeca

Een verdacht uitziend DHL-pakketje uit Pakistan dat half januari op de burelen van Misset Horeca belandt, blijkt slechts een onschuldig stapeltje foto’s te bevatten. Afzender is de Nederlander Jacques Verduin, general manager van het Marriott in Islamabad, één van de weinige luxe hotels die direct na 11 september wél met een volledige bezetting draaien. Met dank aan regeringsleiders, hulporganisaties en de internationale pers.

Groeten uit Islamabad

GM’s in de internationale hotellerie gaan maar wat graag op de foto met prominente gasten. Leuk voor het plakboek. Jacques Verduin is geen uitzondering. De afgelopen maanden heeft de directeur van het Marriott hotel in Islamabad flink wat rolletjes laten volschieten. Sinds het begin van de bombardementen op Afghanistan, en nu weer met de dreigende oorlog tussen India en Pakistan, is het een komen en gaan van staatshoofden en regeringsleiders.

Vorige week was het Colin Powell, een week eerder premier Tony Blair. Wim Kok was tijdens zijn bezoek aan Pakistan eind vorig jaar ook bij Verduin te gast, net als koningin Noor van Jordanië en Saif El Islam al-Khaddafi, de zoon van de Libische leider Moe’ammar al-Khaddafi, en niet te vergeten de Pakistaanse president Pervez Musharraf.Islamabad Marriott is ook voor de internationale pers een veilige haven, zeker vóór de val van Kabul. Televisiestations uit de hele wereld hebben hun schotels op het dak van het hotel verankerd en doen hun stand-upjes vanaf dezelfde lokatie.

Voorzorg
De bommen vallen op Afghanistan, maar er zijn momenten dat Verduin de oorlog gevaarlijk dichtbij voelt komen, zo laat hij per e-mail weten. ‘Er waren hier in de omgeving van het hotel regelmatig betogingen van extremisten, en dat zorgde voor behoorlijk wat spanning.’ De Nederlandse ambassade adviseert hem uit voorzorg een visum aan te vragen voor India, zodat hij bij eventuele problemen Pakistan via dat land kan verlaten.

‘Nu die twee landen min of meer op voet van oorlog staan met elkaar, heeft de ambassade me aangeraden een visum voor China aan te vragen.’Veel buitenlanders verlaten Pakistan. Verduin krijgt het advies hetzelfde te doen, maar hij besluit te blijven. ‘Ik heb de verantwoordelijkheid voor 350 gasten in het hotel en meer dan 750 man personeel. Daar mag ik, zeker in deze spannende tijd, niet voor weglopen.’

Van normaal management is in het Marriott sinds 11 september geen sprake. Verduin en zijn staf houden dagelijks crisisberaad en ook met de hoofden van politie en het leger is geregeld overlegd. De veiligheid in het hotel heeft de hoogste prioriteit.

‘We hebben twee keer zo veel guards die alle ingangen bewaken, er zijn barricades opgeworpen en voortdurend wordt met honden gepatrouilleerd.’ Post en pakketten worden uitvoerig gecheckt, gasten moeten verplicht door metaaldetectiepoortjes en leveranciers mogen alleen het terrein op als ze zich kunnen identificeren. Auto’s die de parkeerplaats van het hotel op willen worden eerst met een speciale spiegel gecheckt.

Gasten hebben overigens alle begrip voor de maatregelen. Sterker nog: ze blijven ondanks het ongemak graag komen. Het hotel draait al vier maanden op 100 procent bezetting. De vraag is groter dan het aanbod en Verduin moet tot zijn spijt geregeld journalisten, diplomaten en vertegenwoordigers van hulporganisaties teleurstellen. ‘We kunnen gewoon niet meer kamers aanbieden dan we hebben.’

Jacques Verduin

Jacques Verduin is zo’n 20 jaar werkzaam in de internationale hotellerie. Voordat hij in Islamabad aan de slag ging, zat hij in de Philippijnen, Hong Kong, Zuid-Korea, China, Saoedie-Arabië en Egypte.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels