artikel

Zoektocht naar slachtoffers gestaakt

Horeca

De zoektocht naar mogelijke slachtoffers onder het ingestorte parkeerdek van motel-restaurant Van der Valk in Tiel is gestaakt. Er is alleen grote materiële schade. Dat heeft een woordvoerster van de politie maandag 11 februari gezegd. In Tiel is zondagmiddag rond 17.15 uur een deel van het parkeerdek van motel-restaurant Van der Valk ingestort en op een hal terecht gekomen.

Zoektocht naar slachtoffers gestaakt

Het parkeerdek meet in totaal vijftig bij twintig meter, aldus een woordvoerder van de brandweer. Er stonden een stuk of tien auto’s op. In de hal was een computerbeurs gehouden, die net was afgelopen. Waarschijnlijk waren er op dat moment geen mensen meer aanwezig, aldus brandweercommandant P. van Ommen, maar zeker is dat niet.

In verband met de veiligheid zijn meteen na de instorting de elektriciteits- en gastoevoer afgesloten. De brandweer is bezig de boel te stutten, maar stuit daarbij op problemen omdat het om een complexe situatie gaat. Graafmachines en een kraan zijn ter plaatse. De politie is met een uitgebreid onderzoek bezig, van alle in het motel-restaurant aanwezige gasten zijn getuigenverklaringen opgenomen.

Tachtig mensen die in het motel-restaurant aanwezig waren, zijn ondergebracht in een kerk in het centrum van Tiel. Voor hun vervoer zijn vier bussen ingezet. Bij Tiel zijn enkele op- en afritten van de A15, waaraan het restaurant ligt, afgesloten.

Over de oorzaak van de instorting is nog niets bekend. Het motel-restaurant is in 1986 gebouwd door de eigen bouwonderonderneming van Van der Valk. De bouwers zijn ook aanwezig met zwaar materieel. Burgemeester Van Tellingen van Tiel heeft alle dossiers met vergunningen opgevraagd. Deze worden de komende dagen tegen het licht gehouden.

De gemeente en Van der Valk hebben bouwkundig experts hebben ingeschakeld om de zaak te onderzoeken. De gemeente gaat ambtenaren ondervragen die in het verleden betrokken zijn geweest bij de verstrekking van vergunningen aan Van der Valk.

Een woordvoerder van het Van der Valk-concern zegt dat er vooralsnog geen reden is te twijfelen aan de constructie van het gebouw. ‘In 1983 zijn er vergunningen aangevraagd en die heeft Van der Valk gekregen. De gemeente heeft de normale inspectieprocedures gevolgd, dus alles moet in orde zijn geweest’, zegt de woordvoerder. Personen die hun auto zijn kwijtgeraakt of andere aantoonbare schade hebben geleden, kunnen rekenen op een schadevergoeding, aldus de woordvoerder.

In de zomer van 1999 werd het motel getroffen door een korte brand. In de nacht van 16 op 17 juli ontstond vuur in een opslagruimte voor drank in het souterrain. Daarbij deed zich hevige rookontwikkeling voor. Alle 112 gasten werden geëvacueerd. Ze werden opgevangen in de brandweerkazerne. De brandweer had het vuur snel onder controle. De oorzaak van de brand lag bij een koelinstallatie.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels