artikel

Bouwfout onder Van der Valk-restaurant raadsel

Horeca

De directie van het Van der Valk-concern staat voor een raadsel nu ingenieursbureau ABT heeft ontdekt dat de bouwconstructie onder het restaurant van Hotel Tiel niet deugt. Het hotel is vanaf zaterdagmiddag 16 maart gesloten totdat de fouten in de constructie zijn hersteld, wat naar verwachting een kleine week gaat duren.

Woordvoerder R. Brouwer van het concern wees er zaterdagmorgen op dat niemand enig voordeel kan hebben gehad van het vergeten van zogeheten verstijvingsschotten tussen de vloeren. Het is daarom volgens hem een raadsel dat de bouwfout door niemand is opgemerkt.

De architect, de aannemer noch de gemeente als vergunninghouder heeft ooit gezien dat de belangrijke schotten ontbraken. ‘We tasten in het duister. We zullen dit onderzoeken tot de onderste steen boven is’, aldus Brouwer. Het restaurant is volgens hem niet door de eigen bouwmaatschapij van Van der Valk opgetrokken. Door het ontbreken van de schotten hadden dragende wanden kunnen gaan plooien en vervolgens instorten, aldus de onderzoekers van ABT. Zij lieten zaterdagmorgen in Tiel met een maquette zien hoe onveilig de constructie was.

De onder het restaurant ontdekte bouwfout is overigens een andere dan de fout waardoor het parkeerdak van Van der Valk op 16 februari instortte. De constructie van het parkeerdek was, aldus de onderzoekers, nog veel gevaarlijker dan die van het restaurant.

Van der Valk wil volgens Brouwer hotel en restaurant zo snel mogelijk heropenen. Brouwer wil niet zeggen of het concern overweegt het toch al verouderde complex uiteindelijk helemaal te slopen en opnieuw op te bouwen. ‘Als de fouten hersteld zijn is Tiel het veiligste hotel van Nederland. We hopen de klandizie, die zwaar is teruggelopen in de afgelopen maand, snel terug te krijgen’, aldus Brouwer.

Hotel Tiel moest vorige week alle tijdelijke arbeidskrachten ontslaan en werktijdverkorting aanvragen voor het vaste personeel omdat er niet meer voldoende werk voor hen was. Door de abrupte sluiting van het hele complex zaterdag is opnieuw een flink aantal feesten en partijen afgezegd. De hotelgasten zijn voor zover zij dat wilden ondergebracht in andere Van der Valk-vestigingen.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels