artikel

Ridder Pils stopt ermee

Horeca

Brouwerij De Ridder in Maastricht stopt 1 maart met het brouwen van pils. Voor de ongeveer negentig Ridder-cafés in de Limburgse hoofdstad betekent dit dat ze over moeten schakelen op een ander biermerk. Heineken, eigenaar van De Ridder, heeft hiervoor drie alternatieven in huis: Heineken, Amstel en Brand.

Nog een week. Dan zullen de Ridder-borden van de cafégevels zijn verdwenen in Maastricht. Na de overname van Brouwerij De Ridder door Heineken, in 1982, werd de verkrijgbaarheid van het bier al beperkt tot Maastricht en directe omgeving. Dat het merk na volgende week historie is, vloeit volgens Heineken-woordvoerder Hans Sjouke Koopal voort uit economische afwegingen. ‘Het kleine volume gecombineerd met een licht dalende afzet de afgelopen jaren.’

De vrijgekomen productieruimte kan goed worden gebruikt. Een groot deel van de brouwcapaciteit komt al voor rekening van het populaire witbier Wieckse Witte, en de vraag naar dit bier blijft toenemen. Ook het amberkleurige Vos wordt in Maastricht gebrouwen. Koopal: ‘We hebben besloten er een speciaalbierbrouwerij van te maken. Daarom stoppen we wel met pils, oud bruin en bokbier, maar blijven de Ridder Maltezer brouwen. Dat is een echt karakterbiertje waar ook landelijk veel vraag naar is.’

Volgens de perswoordvoerder leent de brouwerij zich bij uitstek voor innovatie en het testen van nieuwe bieren. ‘Bovendien beschikt De Ridder over een specifieke afvullijn voor afwijkende verpakkingen.’ Gevraagd naar de reacties bij de Ridder-cafés op het besluit zegt Koopal dat deze ‘overwegend goed zijn geweest’. ‘We bieden ze de keuze op welk merk ze over willen stappen. Het grootste gedeelte wil Brand.’

Smaakafwijkingen‘Ik vind het heel jammer’, reageert Méry Willemsen van biercafé Take One op het verdwijnen van Ridder als pilsmerk. ‘Het was een heel goed bier als het in orde was. Tot twee maanden geleden waren er wel eens wat smaakafwijkingen, maar de laatste tijd was het weer prima.’ In tegenstelling tot de keuze die veel van haar collega’s hebben gemaakt voor Brand stroomt er vanaf volgende week Heineken uit de kraan van Take One. ‘Het is hier in de stad niet zo geliefd, maar we gaan het toch proberen. Wij vinden het een lekker bier en je komt het behalve bij de Chinees niet veel tegen.’

Simon Schimmel van café Charlemagne is minder onder de indruk van het feit dat hij binnenkort moet stoppen met Ridder-pils. ‘Ik had het wel verwacht. Er gebeurde ook niets meer op brouwerij. Nee, zo erg vind ik het niet. Sommige gasten vinden het jammer, maar Brand is ook prima. Mijn voorkeur gaat ook uit naar dit merk, maar de onderhandelingen zijn nog bezig.’

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels