artikel

Voorkom ijskristallen door temperatuurschommelingen

Horeca

Over het algemeen kan ijs het beste worden bewaard bij een temperatuur tussen de – 18 en – 20 ºC. Het is belangrijk dat er zo min mogelijk temperatuurschommelingen zijn tijdens het bewaren. Hierdoor kunnen er grove ijskristallen ontstaan, hetgeen de smaak niet ten goede komt.
Kwaliteitsijs bevat van zichzelf zéér kleine kristallen die ontstaan tijdens het vriesproces. De producent maakt deze kristallen zo klein mogelijk. Grove kristallen kunnen ontstaan als ijs smelt en waterdeeltjes zich gaan samenvoegen tot waterdruppels. Wanneer de temperatuur daarna weer wordt verlaagd, bevriezen deze druppels tot hinderlijke klontjes. IJskristallen voorkomt u ook door de scheplepel goed uit te schudden boven de bak met water. Leg er bijvoorbeeld een schone droge theedoek bij. Op deze manier komt er zo min mogelijk water in het ijs dat kan bevriezen.

Constante temperatuur voorkomt problemen

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels